Vyučující
|
-
Sejkorová Marie, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Výrobní management - jeho charakteristika, postavení v systému řízení Strategický, taktický a operativní management Výrobní systém - jeho vlastnosti a normativní základna, hodnocení výkonnosti výroby - (výpočty norem spotřeby materiálu a práce, kapacitní normy) Technická příprava výroby (předvýrobní) - (projektová příprava, ekonomická hlediska při volbě technologií) Operativní plánování (operativní plán) a řízení výroby (MRP, Kanban...) Kvalitativní aspekty výrobního managementu (odhalování nedostatků a ověřování adekvátnosti výrobního a měřícího zařízení) Provozuschopnost výrobního zařízení- management údržby
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody samostatných akcí, Pozorování, Pracovní činnosti
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou výrobního managementu a podat informace o základních výpočtech užívaných během výroby, s důrazem na zajištění kvalitativních aspektů.
Absolvováním tohoto předmětu se student seznámí s podstatou a členěním produktového managementu, se základními výpočty používanými ve výrobě (s důrazem na hodnocení kvalitativních aspektů výroby).
|
Předpoklady
|
Základy řízení jakosti.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná zkouška
Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Student musí při závěrečné zkoušce prokázat porozumění probíraných témat a prokázat schopnost samostatně řešit zadané úlohy. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním bloku výuky.
|
Doporučená literatura
|
-
Literatura daná ve vyučování..
-
Svobodová, Hana. Produktový a provozní management. Praha: Oeconomica, 2006. ISBN 978-80-245-1083-5.
-
Tomek G., Vávrová V. Operativní management výroby. ČVUT, Praha, 1995.
|