| Vyučující | 
    | 
            
                
                    Švecová Blanka, Ing. Ph.D.
                
                    Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
                 | 
    | Obsah předmětu | 
    | Úvod do předmětu, výklad pojmů. Příprava vzorku k analýze, extrakční techniky. Základy chromatografických metod. Planární techniky, plynová a kapalinová chromatografie. Základy elektromigračních metod. Analýza bílkovin. Stanovení aminokyselin. Stanovení biogenních aminů. Analýza lipidů. Identifikace a stanovení mastných kyselin. Identifikace a stanovení sacharidů. Stanovení vitamínů. Analýza senzoricky významných látek.  Analýza antinutričních a jiných endogenních látek v potravinách. Analýza antioxidantů a biologicky významných látek. Aktuální trendy v analýze potravin. 
 
 | 
    | Studijní aktivity a metody výuky | 
    | Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) | 
    
    
        
        
            | Výstupy z učení | 
        
            | Cílem předmětu je seznámit studenty s aplikacemi instrumentálních a zejména pak separačních metod pro analýzu potravin.  Studenti se seznámí s komplexním postupem při analýze od přípravy vzorku až po vlastní vyhodnocení a interpretaci výsledků. Absolvent je schopen používat moderní analytické metody jak v potravinářském průmyslu, tak v laboratořích kontrolních orgánů. Je kompetentní rozhodovat o výběru a vhodnosti analytické metodiky a dokáže úspěšně řešit některá úskalí spojená s aplikacemi instrumentálních metod v potravinářství.
 
 | 
        
            | Předpoklady | 
        
            | Student by měl mít absolvovány následující předměty: Analýza potravin Instrumentální metody analytické 
 
 | 
        
            | Hodnoticí metody a kritéria | 
        
            | Ústní zkouška 
 Zkouška probíhá ústní nebo písemnou formou. Student musí prokázat znalost principů a použitelnosti instrumentálních technik v analýze potravin. Dále bude prověřován přehled studenta o analýze jednotlivých skupin látek vyskytujících se v potravinách.
 
 | 
    
    | Doporučená literatura | 
    | 
            
                
                
                    Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin. Praha, 1988. 
                
                    Jandera P., Churáček J. Gradient elution in column liquid chromatography, 1985, Elsevier S.P.C.. 
                
                    Lawrence J.F., Frei R.W. Chemical derivatization in liquid chromatography, 1976, Elsevier S.P.C.. 
                
                    Nollet L. M. L. Food analysis by HPLC, 2000, Marcel Dekker,Inc., New York.. 
                 
 
 |