| Vyučující | 
    | 
            
                
                    Korecká Lucie, doc. RNDr. Ph.D.
                
                    Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
                 | 
    | Obsah předmětu | 
    | Složení a funkce jednotlivých částí trávicí soustavy. Trávení proteinů, sacharidů, tuků a jejich úloha ve výživě. Metabolismus etanolu a vliv konzumace alkoholických nápojů na zdraví člověka. Energetický metabolismus. Voda ve výživě. Speciální stavy související s výživou. Nemoci spojená s výživou. Výživa kojenců, dětí, adolescentů, dospělých a starých lidí. Hygiena výživy. Pravidla dodržování hygieny (legislativa). Syrová versus technologicky upravená strava. Vliv kulinární úpravy pokrmů na výživovou jakost pokrmů. Funkční potraviny. 
 
 | 
    | Studijní aktivity a metody výuky | 
    | Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) | 
    
    
        
        
            | Výstupy z učení | 
        
            | Cílem předmětu je seznámit studenty se základy přeměny živin, vitamínů a minerálních látek. Dále jsou studenti seznámeni se základy zdravé výživy a vlivem výživy na zdraví člověka. Absolvent získá komplexní a detailní znalosti ve fungování trávení a metabolismu živin a energie. Dokáže posoudit vliv životního stylu na zdraví jednotlivce, je kompetentní v otázkách dopadu konzumace jednotlivých složek potravin na zdraví člověka jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém časovém horizontu. Dokáže odhadnout míru zdravotního rizika spojenou s konzumací pokrmů.
 
 | 
        
            | Předpoklady | 
        
            | Základy biochemie, organické chemie, základy výživy 
 
 | 
        
            | Hodnoticí metody a kritéria | 
        
            | Písemná zkouška 
 písemná zkouška - 100%
 
 | 
    
    | Doporučená literatura | 
    | 
            
                
                
                    Caballero, Trugo, Insel. Encyclopedia of food sciences and nutriton. Oxford, 2003. 
                
                    časopis Společnosti pro výživu. Výživa a potraviny. 1995. 
                
                    Insel, Paul. Nutrition. Boston: Jones and Bartlett, 2004. ISBN 0-7637-0765-1.
                 
 
 |