| Název předmětu | Akreditace, management a systém kvality analytické laboratoře | 
|---|---|
| Kód předmětu | KALCH/C947 | 
| Organizační forma výuky | Přednáška | 
| Úroveň předmětu | Magisterský | 
| Rok studia | nespecifikován | 
| Semestr | Zimní | 
| Počet ECTS kreditů | 2 | 
| Vyučovací jazyk | Čeština | 
| Statut předmětu | nespecifikováno | 
| Způsob výuky | Kontaktní | 
| Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž | 
| Doporučené volitelné součásti programu | Není | 
| Vyučující | 
|---|
| 
 | 
| Obsah předmětu | 
| Způsoby zabezpečování jakosti Kontrola jakosti - řízení jakosti       Systém jakosti podle  ISO 9000  Základy metrologie - kategorizace měřidel Analytické metody a jejich validace Nejistoty analytických výsledků. Evropský systém akreditace - ČIA jako Národní akreditační orgán Konkrétní požadavky akreditačních kriterií (ČSN EN ISO/IEC 17025) Akreditace certifikačních orgánů  Management analytické zkušební laboratoře | 
| Studijní aktivity a metody výuky | 
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) | 
| Výstupy z učení | 
| Předmět seznamuje studenty se základními prvky systému jakosti analytické zkušební laboratoře, způsoby jeho zabezpečování a metodami jeho kontroly. Formou přednášek budou dále seznámeni s organizací zkušební laboratoře a doporučenými metodami jejího vedení, rozdělení povinností a odpovědností jejích manažerů. Budou seznámeni s postupy uplatňovanými Českým institutem pro akreditaci při akreditaci zkušebních laboratoří podle evropských norem a konkrétními požadavky pro získání Osvědčení o akreditaci.  Cíl: cílem předmětu je poskytnout posluchači přehled o systému jakosti analytické zkušební laboratoře v rámci platných předpisů.  Kompetence: absolvent je připraven na vedoucí pozici v analytické laboratoři, odpovědně zvládá všechny předpisy a je připraven získat Osvědčení o akreditaci. Absolvent získá přehled o požadavcích na systém jakosti především akreditované laboratoře, dozví se, jak se v akreditovaných laboratořích pracuje a bude schopen se orientovat v managementu těchto laboratoří. | 
| Předpoklady | 
| Student by měl mít znalosti analytické chemie. | 
| Hodnoticí metody a kritéria | 
| Ústní zkouška Zkouška probíhá ústní, vyjímečně písemnou, formou. Základem zkoušky je rozprava nad způsoby zabezpečování a kontrolou jakosti v akreditovaných laboratořích. Student by měl prokázat orientaci v požadavcích na akreditaci a management laboratoří. | 
| Doporučená literatura | 
| 
 | 
| Studijní plány, ve kterých se předmět nachází | 
| Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
|---|---|---|---|---|
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Organická chemie (2013) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2015) | Kategorie: Chemické obory | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2016) | Kategorie: Chemické obory | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Organická chemie (2015) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Technická fyzikální chemie (2015) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Anorganická a bioanorganická chemie (2015) | Kategorie: Chemické obory | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Anorganická a bioanorganická chemie (2013) | Kategorie: Chemické obory | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2013) | Kategorie: Chemické obory | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Technická fyzikální chemie (2013) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Anorganická a bioanorganická chemie (2016) | Kategorie: Chemické obory | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Organická chemie (2016) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Technická fyzikální chemie (2016) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní |