Vyučující
|
-
Málek Jiří, prof. Ing. DrSc.
-
Svoboda Roman, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Historický vývoj termochemie a termodynamiky Základní klasifikace kalorimetrických a termoanalytických metod a jejich aplikace Adiabatické a izoperibolické kalorimetry, kalibrace, praktické příklady použití Spalovací kalorimetrie a její použití Tepelně vodivostní kalorimetry, mikrokalorimetrie Čipové kalorimetry s ultrarychlou odezvou, výhody a neýhody jejich použití Diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC), kalibrace teploty a tepelného toku Použití DSC při stanovování čistoty látek, kontrole kvality potravin a v biologických aplikacích Použití DSC při studiu inhibice zamrzání buněčných systémů, kryoprezervace Kombinace kalorimetrických metod a mikroskopie při studiu nukleačně-růstových procesů v souvislosti s biologickými aplikacemi, biomineralizace Použití kalorimetrických a termoanalytických metod při studiu kinetiky chemických reakcí Termomechanická analýza a její využití v biomateriálovém inženýrství Skelná transformace a její význam v přírodě Využití DSC a termomechanické analýzy při studiu dynamiky silně podchlazených kapalin a sklovitého stavu Nové kalorimetrické a termonalytické techniky a jejich perspektivy
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Výstupy z učení
|
Předmět navazuje na základní znalosti z fyzikální chemie a seznamuje studenty s kalorimetrickými a termoanalytickými metodami. Přednášky podají ucelený přehled o praktickém využití jednotlivých metod se zřetelem na oblast biologických věd, analýzy potravin a chemie polymerů. Seminář je zaměřen na seznámení se s přístroji a základní analýzou experimentálních dat s cílem doplnit přednáškový cyklus o praktické dovednosti při studiu velmi rozmanité škály materiálů a jevů s akcentem na biologické aplikace.
Studenti by si měli osvojit základní kalorimetrické a termoanalytické techniky měření a způsoby práce se získanými daty. Měli by se také naučit volit jednotlivé techniky s přihlédnutím k výsledkům, které chtějí získat.
|
Předpoklady
|
Základní znalost obecné a fyzikální chemie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná zkouška
Zvládnutí probírané problematiky, schopnost samostatného výběru metod měření a zpracování naměřených dat.
|
Doporučená literatura
|
-
Hoehne G.W.H., Hemminger W.F., Flammersheim H.J. Differential Scanning Calorimetry, 2003, Springer-Verlag Berlin Heidelberg. ISBN 3-540-00467-x.
-
Ladbury J.E., Doyle M.L. Biocalorimetry 2: Application of Calorimetry in the Biological Sciences, 2004, John Wiley & Sons, Ltd.. ISBN 978-0-470-84968-2.
-
Sorai M. (Editor). Comprehensive Handbook of Calorimetry and Thermal Analysis. John Wiley and Sons Ltd., 2004. ISBN 0-470-85152X.
|