Vyučující
|
-
Kala Grofová Zuzana, MUDr.
-
Lotková Halka, doc. MUDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Tělní tekutiny a krev, složení, význam, regulace objemu extracelulárních tekutin. Principy vzniku a vedení vzruchu, kontrakce hladkého, kosterního a srdečního svalu. Kardiovaskulární systém. Principy snímání EKG. Dýchací systém. Endokrinní systém. Fyziologie trávení a vstřebávání. Fyziologie vylučování. Centrální nervový systém. Základní složky výživy, metabolické nároky organizmu, hladovění. Malnutrice a imunititní odpověď. Dietologie, enterální výživa. Parenterální výživa, diabetik na umělé výživě. Obezita, redukce hmotnosti, antioxidanty. Výživa v těhotenství. Seminář z klinické výživy, závěrečný test. Hodnocení EKG. Patofyziologie kardiovaskulárního systému. Patofyziologie dýchacího systému. Patofyziologie trávicího systému. Patofyziologie vylučovacího systému. Závěrečný seminář, opakování, konzultace.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Demonstrace
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámení s fyziologickými funkcemi tkání, orgánů a mechanizmy, které se uplatňují v jejich řízení a udržování homeostázy. Seznamuje s patofyziologickými pochody, které mají význam v rozvoji řady onemocnění. Klinická výživa je zaměřena na metabolické změny při hladovění, podíl výživy na vzniku civilizačních chorob, dietologická doporučení a speciální postupy při aplikaci umělé výživy.
Student má teoretické znalosti funkce a regulace jednotlivých systémů včetně nezbytné terminologie. Bude schopen odvozovat základní klinické projevy vyplývající z jejich poruch a příčiny funkčních změn organizmu.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Splnění písemné zkoušky.
|
Doporučená literatura
|
-
Főlsch U.R., Kochsiek,K., Schmidt,R.F. Patologická fyziologie..
-
Keller, U. Klinická výživa. Praha, Scientia medica 1993, 199 s.
-
Navrátilová, M., Češková, E., Sobotka, L. Klinická výživa v psychiatrii. Maxdorf 2000, Praha, (Povinné učivo v rozsahu s. 10-137).
-
Silbernagl S., Despopoulos,A. Atlas fyziologie člověka..
-
Silbernagl S., Lang F. Atlas Patofyziologie člověka..
-
Sobotka L. Basics in Clinical Nutrition. Galén, Prague, 2004.
-
Sovová E. a kol. EKG pro sestry.. 2. vyd. Olomouc, Epava 2000, 480 s. (Povinné učivo v rozsahu str. 143-480).
-
Trojan S. a kol. Lékařská fyziologie. Učebnice pro lékařské fakulty. Praha, Grada Publ. 1999, 616 s.
-
ZADÁK Z. Výživa v intenzivní péči. Praha, Grada 2002 s. 487, (23-33, 40-74, 127-143, 175-185, 192, 195-203, 217-295).
|