Předmět: Fyziologie

» Seznam fakult » FZS » KOS
Název předmětu Fyziologie
Kód předmětu KOS/O2FYZ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kala Grofová Zuzana, MUDr.
  • Lotková Halka, doc. MUDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Tělní tekutiny a krev, složení, význam, regulace objemu extracelulárních tekutin. Principy vzniku a vedení vzruchu, kontrakce hladkého, kosterního a srdečního svalu. Kardiovaskulární systém. Principy snímání EKG. Dýchací systém. Endokrinní systém. Fyziologie trávení a vstřebávání. Fyziologie vylučování. Centrální nervový systém. Základní složky výživy, metabolické nároky organizmu, hladovění. Malnutrice a imunititní odpověď. Dietologie, enterální výživa. Parenterální výživa, diabetik na umělé výživě. Obezita, redukce hmotnosti, antioxidanty. Výživa v těhotenství. Seminář z klinické výživy, závěrečný test. Hodnocení EKG. Patofyziologie kardiovaskulárního systému. Patofyziologie dýchacího systému. Patofyziologie trávicího systému. Patofyziologie vylučovacího systému. Závěrečný seminář, opakování, konzultace.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Demonstrace
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámení s fyziologickými funkcemi tkání, orgánů a mechanizmy, které se uplatňují v jejich řízení a udržování homeostázy. Seznamuje s patofyziologickými pochody, které mají význam v rozvoji řady onemocnění. Klinická výživa je zaměřena na metabolické změny při hladovění, podíl výživy na vzniku civilizačních chorob, dietologická doporučení a speciální postupy při aplikaci umělé výživy.
Student má teoretické znalosti funkce a regulace jednotlivých systémů včetně nezbytné terminologie. Bude schopen odvozovat základní klinické projevy vyplývající z jejich poruch a příčiny funkčních změn organizmu.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Splnění písemné zkoušky.
Doporučená literatura
  • Főlsch U.R., Kochsiek,K., Schmidt,R.F. Patologická fyziologie..
  • Keller, U. Klinická výživa. Praha, Scientia medica 1993, 199 s.
  • Navrátilová, M., Češková, E., Sobotka, L. Klinická výživa v psychiatrii. Maxdorf 2000, Praha, (Povinné učivo v rozsahu s. 10-137).
  • Silbernagl S., Despopoulos,A. Atlas fyziologie člověka..
  • Silbernagl S., Lang F. Atlas Patofyziologie člověka..
  • Sobotka L. Basics in Clinical Nutrition. Galén, Prague, 2004.
  • Sovová E. a kol. EKG pro sestry.. 2. vyd. Olomouc, Epava 2000, 480 s. (Povinné učivo v rozsahu str. 143-480).
  • Trojan S. a kol. Lékařská fyziologie. Učebnice pro lékařské fakulty. Praha, Grada Publ. 1999, 616 s.
  • ZADÁK Z. Výživa v intenzivní péči. Praha, Grada 2002 s. 487, (23-33, 40-74, 127-143, 175-185, 192, 195-203, 217-295).


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr