Vyučující
|
-
Lotková Halka, doc. MUDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Tělní tekutiny a krev, složení, význam, regulace objemu extracelulárních tekutin. Principy vzniku a vedení vzruchu, kontrakce hladkého, kosterního a srdečního svalu. Kardiovaskulární systém. Principy snímání EKG. Dýchací systém. Endokrinní systém. Fyziologie trávení a vstřebávání. Fyziologie vylučování. Centrální nervový systém.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámení studujících s fyziologickými funkcemi tkání, orgánů a mechanizmy, které se uplatňují v jejich řízení a udržování homeostázy. Seznamuje s patofyziologickými pochody, které mají význam v rozvoji řady onemocnění. Klinická výživa je zaměřena na metabolické změny při hladovění, podíl výživy na vzniku civilizačních chorob, dietologická doporučení a speciální postupy při aplikaci umělé výživy.
Studující má teoretické znalosti funkce a regulace jednotlivých systémů včetně nezbytné terminologie. Je schopen odvozovat základní klinické projevy vyplývající z jejich poruch a příčiny funkčních změn organismu.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Písemný test. Splnění povinné 80% účasti na přednáškách. Splnění písemného testu.
|
Doporučená literatura
|
-
FOLSCH, U.R.; KOCHSIEK, K.; SCHMIDT, R.F. A KOL. Patologická fyziologie. Praha: Grada, 2003.
-
Mourek, J. Fyziologie. Učebnice pro studenty zdravotnických oborů.. Praha : Grada Publishing, a.s., 2005.
-
SILBERNAGL, S.; DESPOPOULOS, A. Atlas fyziologie člověka. 6. vyd. Praha: Grada, 2004.
|