Předmět: Základy analýzy životního prostředí

« Zpět
Název předmětu Základy analýzy životního prostředí
Kód předmětu KALCH/C569
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Švecová Blanka, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Základní legislativní dokumenty vážící se k problematice ŽP. Životní prostředí - koloběh látek v přírodě - vyčerpatelné a nevyčerpatelné zdroje. Analýza ovzduší. Analýza vody. Analýza půdy. Cizorodé látky v ŽP - toxicita - analýza.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět navazuje na znalosti metod anorganické a organické analýzy, které aplikuje na analýzy složek životního prostředí. Studenti budou seznámeni s metodami monitorujícími složky životního prostředí.
Absolvent předmětu získá základní znalosti o analýze životního prostředí.
Předpoklady
Předpokládá se důkladnější znalost analytické chemie a základů anorganické a organické chemie.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Součástí zkoušky je klasická ústní zkouška a prezentace krátkého referátu/seminární práce (v rozsahu cca 5 stran) na zadané téma.
Doporučená literatura
  • Horáková. Analytika vody. Praha, 2003.
  • Horáková. Chemické a fyzikální metody analýzy vod. Praha, 1989.
  • Chýlková. Ekoanalýza I. 2013.
  • Šelešovská. Ekoanalýza II. 2013.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní