Předmět: Mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Mikrobiologie
Kód předmětu KBBV/C147
Organizační forma výuky Přednáška + Laboratoř
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šilha David, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Mikrobiologie, rozdělení, význam. Dělení mikroorganismů, zařazení v živých soustavách. Prokaryotické a eukaryotické mikroorganismy. Klasifikace a názvosloví. Identifikace mikroorganismů. Bakterie, stavba bakteriální buňky Výživa mikroorganismů, zdroje základních prvků, kultivační média. Příjem živin. Rozmnožování bakterií, růstové křivky, kontinuální kultivace. Základy genetiky., změny genetických informací (mutace, modifikace, rekombinace). Proměnlivost mikroorganismů (M, S, R fáze) Fyzikální a chemické vlivy působící na růst mikroorganismů. Biologické vlivy působící na růst mikroorganismů. Enzymy Metabolismus mikroorganismů, způsoby získávání energie. Anaerobní katabolické reakce. Nejdůležitější druhy kvašení. Aerobní katabolické procesy. Anaerobní respirace. Rozdělení bakterií - Bergerův systém. Nejdůležitější druhy bakterií (G- aerobní tyčinky a koky, G- fakultativně anaerobní tyčinky a koky, G+ koky, tyčinky a koky tvořící spóry, G+ nespirálující tyčinky, Aktinomycety, Spirochety, Mykoplasmata). Řasy a Sinice. Viry a bakteriofágy. Kvasinky, morfologie, vlastnosti, rozmnožování, rozdělení. Přehled nejdůležitějších druhů kvasinek. Plísně, charakteristika, rozmnožování, rozdělení. Přehled nejdůležitějších druhů plísní. Mikroorganismy v koloběhu prvků v přírodě. Mikroorganismy a vyšší rostliny. Vlivy působící nepříznivě na mikroorganismy v prostředí. Využití mikroorganismů.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Laborování
Výstupy z učení
Cílem je seznámit studenty se strukturou a funkcí prokaryotických a jednoduchých eukaryotických buněk, jejich metabolismem, genetikou a rozmnožováním. Probírána je výživa mikroorganismů, fyzikální a chemické faktory ovlivňující metabolismus. Studenti se stručně seznámí s významnými bakteriálními skupinami podle Bergerova systému i s mikroskopickými vláknitými houbami, kvasinkami, sinicemi a viry, které jsou důležité zejména z hlediska potravinářské a environmentální mikrobiologie. Studentům je rovněž nastíněna nezastupitelná úloha mikroorganismů v koloběhu prvků v přírodě.
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v rozdělení eukaryotických a prokaryotických mikroorganismů důležitých z hlediska mikrobiologie a v typech jejich metabolismu.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

ústní zkouška a písemný test z laboratorního cvičení
Doporučená literatura
  • Kunc F., Ottová V. Mikrobiologie pro posluchače studijního oboru technologie vody. VŠCHT Praha, 1998.
  • VYTŘASOVÁ J., MAZUROVÁ J. Mikrobiologická kontrola v klinické a technické praxi (Obecná část), Univerzita Pardubice, 1995.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ochrana životního prostředí (2016) Kategorie: Ekologie a ochrana životního prostředí 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ochrana životního prostředí (2013) Kategorie: Ekologie a ochrana životního prostředí 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ochrana životního prostředí (2015) Kategorie: Ekologie a ochrana životního prostředí 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní