Vyučující
|
-
Brožková Iveta, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Vyšetřování potravin a posuzování vzorků. Typy mikrobiologických rozborů. Odběr vzorku, přeprava a zpracování. Kultivační metody detekce a stanovení mikroorganismů v potravinách. Zjišťování jednotlivých skupin mikroorganismů, které ovlivňují kvalitu potravin a surovin. Zjišťování indikátorových mikroorganismů. Patogenní a podmíněně patogenní mikroorganismy v potravinách. Rod Salmonella. Systém kontroly HACCP. Rody Shigella, Citrobacter, Vibrio a ostatní střevní bakterie působící onemocnění z potravin. Hemolytické streptokoky. Zoonotické nemoci přenášené potravinami. Toxinogenní bakterie v potravinách. Rod Clostridium, St. aureus , Bacillus cereus. Toxinogenní pseudomonády. Rod Proteus. Toxinogenní plísně. Viry v potravinách. Automatizované metody a instrumentální technika v mikrobiologii potravin. Moderní rychlometody. Metody založené na fyzikálních, biochemických a imunochemických postupech. Metody molekulární biologie.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je vytvořit u studenta představu o základní problematice hygieny potravin při jejich výrobě i distribuci, o epidemiologických faktorech ve výživě a riziku alimentárních onemocnění. Jsou probírány všechny významné MO (prospěšné, technologicky škodlivé a patogenní vyskytující se v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda).
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu.
|
Předpoklady
|
KALCH/C518 - Bakalářská práce
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Zkouška je ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu za oba semestry. Posuzuje se schopnost orientovat se v problematice potravinářské mikrobiologie, schopnost aplikace vědomostí a návaznosti na další potravinářské a související obory (např. potravinářská technologie, senzorika a jiné).
|
Doporučená literatura
|
-
Adams, M. R. Food microbiology. Cambridge: Royal Society of Chemistry, 2000. ISBN 0-85404-611-9.
-
Jičínská E., Havlová J. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách, ÚZPI Praha, 1996.
|