Předmět: Potravinářská mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Potravinářská mikrobiologie
Kód předmětu KBBV/C520
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Brožková Iveta, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Vyšetřování potravin a posuzování vzorků. Typy mikrobiologických rozborů. Odběr vzorku, přeprava a zpracování. Kultivační metody detekce a stanovení mikroorganismů v potravinách. Zjišťování jednotlivých skupin mikroorganismů, které ovlivňují kvalitu potravin a surovin. Zjišťování indikátorových mikroorganismů. Patogenní a podmíněně patogenní mikroorganismy v potravinách. Rod Salmonella. Systém kontroly HACCP. Rody Shigella, Citrobacter, Vibrio a ostatní střevní bakterie působící onemocnění z potravin. Hemolytické streptokoky. Zoonotické nemoci přenášené potravinami. Toxinogenní bakterie v potravinách. Rod Clostridium, St. aureus , Bacillus cereus. Toxinogenní pseudomonády. Rod Proteus. Toxinogenní plísně. Viry v potravinách. Automatizované metody a instrumentální technika v mikrobiologii potravin. Moderní rychlometody. Metody založené na fyzikálních, biochemických a imunochemických postupech. Metody molekulární biologie.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je vytvořit u studenta představu o základní problematice hygieny potravin při jejich výrobě i distribuci, o epidemiologických faktorech ve výživě a riziku alimentárních onemocnění. Jsou probírány všechny významné MO (prospěšné, technologicky škodlivé a patogenní vyskytující se v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda).
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu.
Předpoklady
KALCH/C518 - Bakalářská práce

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Zkouška je ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu za oba semestry. Posuzuje se schopnost orientovat se v problematice potravinářské mikrobiologie, schopnost aplikace vědomostí a návaznosti na další potravinářské a související obory (např. potravinářská technologie, senzorika a jiné).
Doporučená literatura
  • Adams, M. R. Food microbiology. Cambridge: Royal Society of Chemistry, 2000. ISBN 0-85404-611-9.
  • Jičínská E., Havlová J. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách, ÚZPI Praha, 1996.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní