Vyučující
|
-
Brožková Iveta, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Mikrobiologie mléka a mlékárenských výrobků. Syrové mléko. Tekuté mléčné výrobky, zakysaná a sušená mléka. Čisté mlékárenské kultury. Tvarohy a sýry, mikrobiologie másla. Mikrobiologie masa a masných výrobků. Startovací kultury v masném průmyslu. Drůbež. Mikrobiologie ryb a rybích výrobků. Konzervy. Kvašená zelenina. Mikrobiologie vajec. Mikroflóra obilí a mouky. Pečivo, těstoviny. Tuky. Mikrobiologie lahůdkářských výrobků. Čokoláda a cukrovinky. Mražené výrobky a pokrmy, zmrzlina. Nealkoholické nápoje. Mikrobiologie piva, vína a octa. Droždí. Mikrobiologie pomocných látek a surovin. Mikrobiologie kosmetických výrobků. Zpracování odpadů v potravinářském průmyslu. Referenční materiály. Potravinářská legislativa.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je vytvořit u studenta představu o základní problematice hygieny potravin při jejich výrobě i distribuci, o epidemiologických faktorech ve výživě a riziku alimentárních onemocnění. Jsou probírány všechny významné MO (prospěšné, technologicky škodlivé a patogenní vyskytující se v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda).
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu.
|
Předpoklady
|
KALCH/C518 - Bakalářská práce KBBV/C520 - Potravinářská mikrobiologie
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Zkouška je ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu za oba semestry. Posuzuje se schopnost orientovat se v problematice potravinářské mikrobiologie, schopnost aplikace vědomostí a návaznosti na další potravinářské a související obory (např. potravinářská technologie, senzorika a jiné).
|
Doporučená literatura
|
-
Platné normy ČSN ISO..
-
Adams M. R. and Moss M.O. Food Microbiology, 2000, University of Surrey, Guildford, UK.
-
Görner F., Valík L´. Aplikovaná mikrobiológia požívatín., 2004, Malé Centrum, SR.
-
Jičínská E., Havlová J. Patogenní mikroorganismy v mléce a mlékárenských výrobcích, 1995, ÚZPI Praha..
-
Varnam A. H., Evans M. G. Foodborne Pathogens an illustrated text, 1991,Manson publishung, London, UK.
|