Předmět: Potravinářská mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Potravinářská mikrobiologie
Kód předmětu KBBV/C524
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Brožková Iveta, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Mikrobiologie mléka a mlékárenských výrobků. Syrové mléko. Tekuté mléčné výrobky, zakysaná a sušená mléka. Čisté mlékárenské kultury. Tvarohy a sýry, mikrobiologie másla. Mikrobiologie masa a masných výrobků. Startovací kultury v masném průmyslu. Drůbež. Mikrobiologie ryb a rybích výrobků. Konzervy. Kvašená zelenina. Mikrobiologie vajec. Mikroflóra obilí a mouky. Pečivo, těstoviny. Tuky. Mikrobiologie lahůdkářských výrobků. Čokoláda a cukrovinky. Mražené výrobky a pokrmy, zmrzlina. Nealkoholické nápoje. Mikrobiologie piva, vína a octa. Droždí. Mikrobiologie pomocných látek a surovin. Mikrobiologie kosmetických výrobků. Zpracování odpadů v potravinářském průmyslu. Referenční materiály. Potravinářská legislativa.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je vytvořit u studenta představu o základní problematice hygieny potravin při jejich výrobě i distribuci, o epidemiologických faktorech ve výživě a riziku alimentárních onemocnění. Jsou probírány všechny významné MO (prospěšné, technologicky škodlivé a patogenní vyskytující se v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda).
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu.
Předpoklady
KALCH/C518 - Bakalářská práce KBBV/C520 - Potravinářská mikrobiologie

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Zkouška je ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu za oba semestry. Posuzuje se schopnost orientovat se v problematice potravinářské mikrobiologie, schopnost aplikace vědomostí a návaznosti na další potravinářské a související obory (např. potravinářská technologie, senzorika a jiné).
Doporučená literatura
  • Platné normy ČSN ISO..
  • Adams M. R. and Moss M.O. Food Microbiology, 2000, University of Surrey, Guildford, UK.
  • Görner F., Valík L´. Aplikovaná mikrobiológia požívatín., 2004, Malé Centrum, SR.
  • Jičínská E., Havlová J. Patogenní mikroorganismy v mléce a mlékárenských výrobcích, 1995, ÚZPI Praha..
  • Varnam A. H., Evans M. G. Foodborne Pathogens an illustrated text, 1991,Manson publishung, London, UK.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní