Vyučující
|
-
Moťková Petra, Ing. Ph.D.
-
Šilha David, doc. Ing. Ph.D.
-
Brožková Iveta, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Diferenciální diagnostika čeledi Enterobacteriaceae. Identifikace některých nefermentujících a dalších bakterií vyskytujících se ve vodě a potravinách ( Alcaligenes, Chromobacter, Flavobacterium, Aeromonas). Kontrola pomocí programu TNW. Stanovení listerií v potravinách. Zjišťování kvality syrového mléka. Stanovení inhibičních látek. Zakysané mléčné výrobky. Kontrola kvality čistých mlékárenských kultur. Mikrobiologické zkoušení masa a masných výrobků. Průkaz přítomnosti a stanovení rodu Proteus. Mikrobiologický rozbor droždí, mikrobiální kontaminace piva. Průkaz cizích kvasinek. Mikrobiologie vajec. Mikrobiologický rozbor kosmetických výrobků. Stanovení rodu Pseudomonas. Mikrobiologie přídavných látek a pomocného materiálu, kontrola čistoty obalů. Stanovení účinnosti konzervačních prostředků difuzní metodou. Stanovení minimální inhibiční koncentrace fungicidních prostředků. Mikrobiologie vody a prostředí. Závěrečná práce : Komplexní mikrobiologický rozbor potraviny.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Nácvik dovedností, Laborování, Pracovní činnosti
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámení studenta se základními mikrobiologickými rozbory potravin, přičemž se vychází z platných norem ČSN ISO. Kromě kontroly potravin se studenti naučí metody kontroly pitné vody pomocných látek v potravinářství, kosmetických prostředků a obalů. Jsou probírány všechny významné MO (pozitivní i negativní se vyskytující v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda).
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní zručnost v detekci a stanovení mikroorganismů způsobujících zkázu potraviny a patogenů, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen vybrat vhodnou metodiku k jejich stanovení a orientovat se v ČSN ISO normách.
|
Předpoklady
|
KBBV/C521 - Laboratoře z potravinářské mikrobiologie
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška, Analýza výkonu studenta, Systematické pozorování
Písemná zkouška. Jsou prověřovány základní znalosti laboratorních technik rozborů potravin. Předpokladem je absolvování všech laboratorních úloh.
|
Doporučená literatura
|
-
Platné normy ČSN ISO..
-
Jičínská E., Havlová J. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách, ÚZPI Praha, 1996.
|