Předmět: Laboratoře z potravinářské mikrobiologie II

« Zpět
Název předmětu Laboratoře z potravinářské mikrobiologie II
Kód předmětu KBBV/C525
Organizační forma výuky Laboratoř
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Moťková Petra, Ing. Ph.D.
  • Šilha David, doc. Ing. Ph.D.
  • Brožková Iveta, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Diferenciální diagnostika čeledi Enterobacteriaceae. Identifikace některých nefermentujících a dalších bakterií vyskytujících se ve vodě a potravinách ( Alcaligenes, Chromobacter, Flavobacterium, Aeromonas). Kontrola pomocí programu TNW. Stanovení listerií v potravinách. Zjišťování kvality syrového mléka. Stanovení inhibičních látek. Zakysané mléčné výrobky. Kontrola kvality čistých mlékárenských kultur. Mikrobiologické zkoušení masa a masných výrobků. Průkaz přítomnosti a stanovení rodu Proteus. Mikrobiologický rozbor droždí, mikrobiální kontaminace piva. Průkaz cizích kvasinek. Mikrobiologie vajec. Mikrobiologický rozbor kosmetických výrobků. Stanovení rodu Pseudomonas. Mikrobiologie přídavných látek a pomocného materiálu, kontrola čistoty obalů. Stanovení účinnosti konzervačních prostředků difuzní metodou. Stanovení minimální inhibiční koncentrace fungicidních prostředků. Mikrobiologie vody a prostředí. Závěrečná práce : Komplexní mikrobiologický rozbor potraviny.

Studijní aktivity a metody výuky
Nácvik dovedností, Laborování, Pracovní činnosti
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámení studenta se základními mikrobiologickými rozbory potravin, přičemž se vychází z platných norem ČSN ISO. Kromě kontroly potravin se studenti naučí metody kontroly pitné vody pomocných látek v potravinářství, kosmetických prostředků a obalů. Jsou probírány všechny významné MO (pozitivní i negativní se vyskytující v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda).
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní zručnost v detekci a stanovení mikroorganismů způsobujících zkázu potraviny a patogenů, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen vybrat vhodnou metodiku k jejich stanovení a orientovat se v ČSN ISO normách.
Předpoklady
KBBV/C521 - Laboratoře z potravinářské mikrobiologie

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Analýza výkonu studenta, Systematické pozorování

Písemná zkouška. Jsou prověřovány základní znalosti laboratorních technik rozborů potravin. Předpokladem je absolvování všech laboratorních úloh.
Doporučená literatura
  • Platné normy ČSN ISO..
  • Jičínská E., Havlová J. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách, ÚZPI Praha, 1996.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní