Vyučující
|
-
Brožková Iveta, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Odběr, doprava a zpracování vzorků potravin. Zjišťování jednotlivých skupin mikroorganismů, které ovlivňují kvalitu potravin a surovin. Zjišťování indikátorových mikroorganismů. Patogenní a podmíněně patogenní a toxinogenní mikroorganismy v potravinách (rod Salmonella, Shigella, Citrobacter, Listeria, Campylobacter, Yersinia, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium, Pseudomonas). Systém kontroly HACCP. Zoonotické nemoci přenášené potravinami. Toxinogenní plísně. Viry v potravinách. Moderní rychlometody. Metody založené na fyzikálních, biochemických a imunochemických postupech. Metody molekulární biologie. Mikrobiologie mléka a mlékárenských výrobků. Syrové mléko. Tekuté mléčné výrobky, zakysaná a sušená mléka. Čisté mlékárenské kultury. Tvarohy a sýry, mikrobiologie másla. Mikrobiologie masa a masných výrobků. Startovací kultury v masném průmyslu. Drůbež. Mikrobiologie ryb a rybích výrobků. Konzervy. Kvašená zelenina. Mikrobiologie vajec. Čokoláda a cukrovinky. Mražené výrobky a pokrmy, zmrzlina. Nealkoholické nápoje. Mikrobiologie piva, vína a octa. Droždí. Mikroflóra obilí a mouky. Pečivo, těstoviny. Tuky. Mikrobiologie lahůdkářských výrobků. Mikrobiologie pitné vody. Mikrobiologie pomocných látek a surovin. Mikrobiologie kosmetických výrobků. Zpracování odpadů v potravinářském průmyslu. Referenční materiály.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je vytvořit u studenta představu o základní problematice hygieny potravin při jejich výrobě i distribuci, o epidemiologických faktorech ve výživě a riziku alimentárních onemocnění. Jsou probírány všechny významné MO (prospěšné, technologicky škodlivé a patogenní vyskytující se v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda)).
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu.
|
Předpoklady
|
Student by měl mít základní znalosti z obecné mikrobiologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná zkouška
Zkouška je písemná a ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu.
|
Doporučená literatura
|
-
Gorner F., Valík L´. Aplikovaná mikrobiológia poživatín.. Malé Centrum, SR, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
|