Předmět: Enzymologie

« Zpět
Název předmětu Enzymologie
Kód předmětu KBBV/C672
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Štěpánková Šárka, Mgr. Ph.D.
  • Čegan Alexander, prof. Ing. CSc.
Obsah předmětu
Historie poznání enzymů; neuvědomělé využívání enzymů. Stavba enzymů (holoenzym, apoenzym, kofaktor). Mnohočetné formy enzymů (isoenzymy, konujgované enzymy, polymerní enzymy), multienzymy (multienzymové komplexy, polypeptidy). Názvosloví enzymů (triviální, polosystematické, systematické). Klasifikace enzymů. Enzymové aktivita (katalytická, specifická). Používání konvenčních jednotek aktivity. Metody měření aktivity enzymů (optické, elektrochemické). Mechanismus enzymové katalýzy (termodynamika a kinetika přeměny substrátu na produkt). Tvorba komplexu enzym-substrát. Energetický profil nekatalyzované a katalyzované reakce, možnosti ovlivnění aktivační energie. Enzymová kinetika. Vliv reakčních podmínek (t, pH, iontová síla) a efektorů na rychlost enzymatické reakce. Kinetika enzymových reakcí v ustáleném stavu. Kinetika jednosubstrátových reakcí (rovnice Michaelis-Mentenové). Kinetika vícesubstrátových reakcí. Software pro enzymovou kinetiku. Inhibice enzymů. Inhibice substrátem, produktem, inhibitorem. Reverzibilní/irreverzibilní inhibitory. Typy plné inhibice (kompetitivní, nekopmetitivní, akompetitivní, smíšená). Kooperativní jevy při působení enzymů. Homotropní a heterotropní kooperativa, allosterie. Izolace enzymů. Živočišné, rostlinné a mikrobiální zdroje enzymů. Uvolňování intracelulárních enzymů z buněk. Výběr separačních technik. Purifikační postupy. Studium struktury enzymů. Krystalizace enzymů. Rentgenová krystalografie. Enzymy v biochemické analytice. Stanovení klinicky významných enzymů. Stanovení analytů s použitím rozpustných enzymů. Imobilizace enzymů. Aplikace. Enzymové biosenzory. Enzymová imunoanalýza. Enzymové značky a metody přípravy enzymových konjugátů. Nejdůležitější prakticky používané enzymy. Příklady uplatnění (medicína, potravinářství, výroba pracích prostředků, organická syntéza).

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je prohloubit znalosti enzymologie získané v předmětech Biochemie obecná a Klinická biochemie.
Studenti by měli získat základní představy o vlastnostech enzymů, jejich struktuře, dělení, názvosloví, mechanismu katalytického působení, enzymové kinetice a praktických aplikacích využití enzymů.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

nespecifikovány
Doporučená literatura
  • Bisswanger H. Practical Enzymology, Wiley, John & Sons, Incorporated, 2004. ISBN 3527304444.
  • Cohnheim O. Enzymes, BiblioBazaar, 2009. ISBN 1113706155.
  • Kolev D. Enzymology. World Scientific Pub Co Inc, 2008. ISBN 9810227965.
  • Vodrážka Z., Rauch P., Káš J. Enzymologie, VŠCHT, 1998. ISBN 8070803304.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Bioanalytik (2016) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Bioanalytik (2015) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Bioanalytik (2013) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní