Vyučující
|
-
Bílková Zuzana, prof. RNDr. Ph.D.
-
Korecká Lucie, doc. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: Historické začlenění imunologie a imunochemie. Základní terminologie oboru. Antigeny. Pojem antigenicita, imunogenicita, hapten, determinanta, epitop. Protilátky - funkce a význam, podstata diversity protilátek, polyklonální a monoklonální protilátky. Struktura a funkce imunoglobulinu IgG, M, A, E. Reakce antigen-protilátka, titr, afinita, avidita. Aglutinační reakce, hemaglutinační teakce. Precipitační reakce v roztoku, v gelu. Imunodifúzní reakce, imunoelektroforéza. EIA, RIA, FIA techniky, metody enzymové imunoanalýzy - příprava antigenů, protilátek, enzymy, substráty, chromogeny, hodnocení a standardizace testů ELISA. Kvantifikace antigenů imunoturbidimetrickou metodou v prostředí PEG. Metody elektroforetické s imunochemickou detekcí - průkaz patogenů a jejich toxinů v potravinách, metody afinitní chromatografie, Clearview a stripové testy. Laboratoře: Základní a přípravné práce v imunochemické laboratoři, bezpečnost práce pipetování automatickou pipetou jednokanálovou, více kanálovou, dvojkové ředění, Typizace Salmonella typh. ve vyšetřovaných kulturách, Latex-fixační test - průkaz staphylokokových enterotoxinů A, B, RPLA test pro průkaz bakteriálních toxinů v potravinách, Imunoprecipitace, Ouchterlonyho dvojitá imunodifúze - screeningový test kontaminace mateřského mléka mlékem kravským ELISA - průkaz a kvantifikace verotoxinu nebo aflatoxinu Kvantifikace verotoxinu imunoturbidimetrickou metodou v prostředí PEG - teorie + lab. úloha Elektroforetické metody s ICH detekcí - praktická ukázka, Stripový test pro průkaz drog v biologickém materiálu
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace, Nácvik dovedností, Laborování
|
Výstupy z učení
|
Připravit studenty pro práci v imunochemické laboratoři pro analýzu potravin, znát teoreticky i prakticky základní imunochemické reakce a používat je pro analýzu potravin, průkaz patogenů, toxinů, drog apod. Absolvent předmětu by měl zvládat i práci ve výzkumu a vývoji nových diagnostických testů, výrobě výchozích reagencií.
Student bude schopen provést analýzu potravin vhodně zvolenou metodou založenou na reakci antigenu s protilátkou, bude schopen test naplánovat, optimalizovat jeho podmínky, validovat a používat k rutinní analýze biologického materiálu.
|
Předpoklady
|
Student by měl mít základní znalosti z buněčné biologie, základů mikrobiologie a imunologie. C536 Potravinářská biochemie
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška, Analýza výkonu studenta
závěrečný test
|
Doporučená literatura
|
-
Ferenčík M. Handbook of immunochemistry. Chapman and Hall, London, 1993.
-
Johnstone A., Thorpe R. Immunochemistry in practice, Blackwell Science, 1996.
-
Phillips T. M. Analytical Techniques in Immunochemistry, Marcel Dekker inc., 1992.
|