Předmět: Odborný jazyk - německý jazyk v turistickém ruchu II

« Zpět
Název předmětu Odborný jazyk - německý jazyk v turistickém ruchu II
Kód předmětu KCJ/OJTU2
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Němčina
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Matušková Lenka, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Založení cestovní kanceláře. Turistické veletrhy. Trendy a tendence v cestovním ruchu. Turistické cíle v ČR a SRN. Bavorská a česká kuchyně ve srovnání (nírodní jídla, zvyklosti, typy stravovacích zařízení, složení jídelních lístků). Nabídky cestovních kanceláří (interkulturní rozdíly česko-německé, slovní zásoba, terminologie atd.). Odborný jazyk z oblasti cestovního ruchu.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Metody samostatných akcí
Výstupy z učení
Předmět umožní studentům získat na příkladech z cestovního ruchu odborné znalosti a sociální kompetence. Budou schopni hovořit fundovaně, gramaticky a stylisticky správně k tématům, vztahujícím se k turistice, osvojí si slovní zásobu a gramaticko-lexikální struktury z této oblasti.
Studenti si rozšíří odborné znalosti a slovní zásobu z oblasti cestovního ruchu. Bude rozvíjena schopnost orientovat se v odborném textu a rozšířeno spektrum cvičení k rozvoji zejména komunikativní složky jazykové výuky. Důraz je kladen na samostatnou práci studentů a prezentace na zadané téma, odpovídající odbornému zaměření.
Předpoklady
Absolvování předmětu OJTU1
KCJ/OJTU1

Hodnoticí metody a kritéria
Posouzení zadané práce, Analýza výkonu studenta, Prezentace

Aktivní účast na seminářích - 80 %, Průběžné vypracování zadaných úkolů, prezentace projektů.Exkurze do SRN a následná prezentace na zadané téma. Způsob atestace: zápočet
Doporučená literatura
  • Formanová A. Němčina v gastronomii. Praha, 2000.
  • Heinz-Dieter Quack/Kristiane Klemm. Kulturtourismus zu Beginn des 21. Jahrhunderts. München, 2013. ISBN 978-3-486-71501-9.
  • Lévy-Hillerich, Dorothea. Kommunikation im Tourismus.
  • Lévy-Hillerich, Dorothea. Kommunikation im Tourismus.
  • Matzka u. a. Kultur-Tourismus. 2010. ISBN 978-3-85499-999-7.
  • Věra Höppnerová. Deutsch im Tourismus/Nemčina pro pracovníky cestovního ruchu. Ekopress, 2008.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta filozofická Studijní plán (Verze): Německý jazyk pro odbornou praxi (2014) Kategorie: Filologické vědy 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta filozofická Studijní plán (Verze): Německý jazyk pro odbornou praxi (dvouoborové) (2016) Kategorie: Filologické vědy 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní