Vyučující
|
-
Matušková Lenka, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Založení cestovní kanceláře. Turistické veletrhy. Trendy a tendence v cestovním ruchu. Turistické cíle v ČR a SRN. Bavorská a česká kuchyně ve srovnání (nírodní jídla, zvyklosti, typy stravovacích zařízení, složení jídelních lístků). Nabídky cestovních kanceláří (interkulturní rozdíly česko-německé, slovní zásoba, terminologie atd.). Odborný jazyk z oblasti cestovního ruchu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Metody samostatných akcí
|
Výstupy z učení
|
Předmět umožní studentům získat na příkladech z cestovního ruchu odborné znalosti a sociální kompetence. Budou schopni hovořit fundovaně, gramaticky a stylisticky správně k tématům, vztahujícím se k turistice, osvojí si slovní zásobu a gramaticko-lexikální struktury z této oblasti.
Studenti si rozšíří odborné znalosti a slovní zásobu z oblasti cestovního ruchu. Bude rozvíjena schopnost orientovat se v odborném textu a rozšířeno spektrum cvičení k rozvoji zejména komunikativní složky jazykové výuky. Důraz je kladen na samostatnou práci studentů a prezentace na zadané téma, odpovídající odbornému zaměření.
|
Předpoklady
|
Absolvování předmětu OJTU1
KCJ/OJTU1
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Posouzení zadané práce, Analýza výkonu studenta, Prezentace
Aktivní účast na seminářích - 80 %, Průběžné vypracování zadaných úkolů, prezentace projektů.Exkurze do SRN a následná prezentace na zadané téma. Způsob atestace: zápočet
|
Doporučená literatura
|
-
Formanová A. Němčina v gastronomii. Praha, 2000.
-
Heinz-Dieter Quack/Kristiane Klemm. Kulturtourismus zu Beginn des 21. Jahrhunderts. München, 2013. ISBN 978-3-486-71501-9.
-
Lévy-Hillerich, Dorothea. Kommunikation im Tourismus.
-
Lévy-Hillerich, Dorothea. Kommunikation im Tourismus.
-
Matzka u. a. Kultur-Tourismus. 2010. ISBN 978-3-85499-999-7.
-
Věra Höppnerová. Deutsch im Tourismus/Nemčina pro pracovníky cestovního ruchu. Ekopress, 2008.
|