Vyučující
|
-
Málek Jiří, prof. Ing. DrSc.
-
Shánělová Jana, Ing. Ph.D.
-
Svoboda Roman, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Historický vývoj termochemie, základní klasifikace kalorimetrických a termoanalytických metod a jejich použití Adiabatické a izoperibolické kalorimetry, kalibrace, praktické příklady použití Spalovací a reakční kalorimetrie Tepelně vodivostní kalorimetry, mikrokalorimetrie Diferenciální termická analýza (DTA), diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) Použití DCS kalorimetrie v oblasti chemie polymerů a materiálového inženýrství Teplotně modulovaná DSC kalorimetrie Biokalorimetrie, použití kalorimetrických metod v biologických vědách Termogravimetrie, faktory ovlivňujícící kinetiku rozkladu chemických sloučenin, termická analýza při konstantní rychlosti rozkladu Termomechanická analýza a její využití v materiálovém inženýrství Dynamická termomechanická analýza, studium viskoelastických materiálů Využití termonalytických metod při studiu kinetiky reakcí a fázových transformací , Kinetické modely a studium reakcí v pevné fázi Využití kalorimetrie a dilatometrie při studiu dynamiky silně podchlazených kapalin, kinetická povaha skelné transformace Tepelně programovaná oxidace, redukce, desorpce a jejich využití při charakterizaci katalyzátorů. Nové kalorimetrické techniky a jejich použití.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Metody samostatných akcí
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s technikami kalorimetrie a termické analýzy. Ukázat jim možnosti těchto instrumentálních metod v charakterizaci katalyzátorů, anorganických i organických materiálů, polymerů a skel.
Studenti by si měli osvojit základní kalorimetrické a termoanalytické techniky měření a způsoby práce se získanými daty. Měli by se také naučit volit jednotlivé techniky s přihlédnutím k výsledkům, které chtějí získat.
|
Předpoklady
|
Základní znalost obecné a fyzikální chemie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonu studenta
Zvládnutí probírané problematiky, schopnost samostatného výběru metod měření a zpracování naměřených dat.
|
Doporučená literatura
|
-
Brown, Michael E. Handbook of thermal analysis and calorimetry.. Amsterdam: Elsevier, 1998. ISBN 0-444-82085-X.
-
Groenewoud, W. M. Characterisation of polymers by thermal analysis. Amsterdam: Elsevier Science, 2001. ISBN 0-444-50604-7.
-
Hatakeyama T., Liu Zhenhai. Handbook of Thermal Analysis. Elsevier Science, 1999. ISBN 0-471-98363-2.
-
Ladbury J.E., Chowdhry B.Z. (Editors). Biocalorimetry:Application of Calorimetry in the Biological Sciences. Elsevier Science, 1998. ISBN 0-471-97781-0.
|