Předmět: Fyziologie

« Zpět
Název předmětu Fyziologie
Kód předmětu KOS/P2FZI
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lotková Halka, doc. MUDr. Ph.D.
  • Kala Grofová Zuzana, MUDr.
Obsah předmětu
Základní složky výživy, metabolické nároky organismu. Malnutrice a imunitní odpověď. Dietologie a enterální výživa. Parenterální výživa, diabetik na umělé výživě. Obezita, redukce hmotnosti a antioxidanty. Výživa v těhotenství. Hodnocení EKG. Patofyziologie kardiovaskulárního systému. Patofyziologie dýchacího systému. Patofyziologie trávicího systému. Patofyziologie vylučovacího systému.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Metody samostatných akcí
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámení studujících s fyziologickými funkcemi tkání, orgánů a mechanizmy, které se uplatňují v jejich řízení a udržování homeostázy. Seznamuje s patofyziologickými pochody, které mají význam v rozvoji řady onemocnění. Klinická výživa je zaměřena na metabolické změny při hladovění, podíl výživy na vzniku civilizačních chorob, dietologická doporučení a speciální postupy při aplikaci umělé výživy.
Studující má teoretické znalosti funkce a regulace jednotlivých systémů včetně nezbytné terminologie. Je schopen odvozovat základní klinické projevy vyplývající z jejich poruch a příčiny funkčních změn organizmu.
Předpoklady
nespecifikováno
KOS/P1FZI a zároveň KOS/P1ANS

Hodnoticí metody a kritéria
Didaktický test

Písemný test z klinické výživy. Písemná zkouška (multivýběrový test), popř. ústní zkouška. Splnění povinné 70% účasti na přednáškách. Splnění písemného testu. Splnění zkoušky.
Doporučená literatura
  • FOLSCH, U. R., KOCHSIEK, K., SCHMIDT, R. F. A KOL. Patologická fyziologie. Praha: Grada Publishing, 2003.
  • GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora. Praha: Grada Publishing, 2007.
  • MOUREK, J. Fyziologie. Učebnice pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada Publishing, 2012.
  • MULLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha: Triton, 2003.
  • SILBERNAGL, S.; DESPOPOULOS, A. Atlas fyziologie člověka. Praha: Grada Publishing, 2004.
  • URBÁNEK, L., URBÁNKOVÁ, P., ŽÁK, J. A KOL. Klinická výživa v současné praxi. Brno : Jota, 2007.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Zdravotně-sociální pracovník (2013) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Zdravotně-sociální pracovník (2014) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní