Předmět: Chemical Engineering

« Zpět
Název předmětu Chemical Engineering
Kód předmětu UECHI/C029A
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu nespecifikována
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Doleček Petr, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
General engineering methods (dimensional analysis, theory of similarity, analogy, modelling). Mass and energy balances. Essential concept and equations of fluid dynamics, industrial important flows of fluids (in channels, on a wall, porous bed, flow around bodies, fluidization) hydromechanics unit operations and equipment calculation (liquid transport, sedimentation, filtration, centrifugation, mixing). Essential concept and equations of heat transfer. Conduction and convective heat transfer. Thermal unit operations and equipment calculation (overall heat transfer, heat exchangers, evaporation and evaporators). Introduction to mass transfer operations. Molecular and convective diffusion. The two-film theory. The penetration theory. Rate equations. Individual and overall mass transfer coefficients. Absorption. Mass balance. Calculation of packed bed absorber - isothermal conditions. Calculation of plate absorbers. Basic types of industrial absorbers. Binary distillation. Batch distillation, continuous distillation. Calculation of basic dimensions. Effect of feed enthalpy upon number of theoretical stages. McCabe-Thiele method, solution of distillation problems using enthalpy chart. Description and function of equipment. Solvent extraction. Effect of component solubility upon solution. Ternary diagrams. Ideal stage concept. Simple multistage contact with cross flow. Multistage countercurrent extraction. Equipment. Drying. Equilibrium and thermodynamics data. Humidity charts for air and water. Air treatment. Mass and enthalpy balance of dryers.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Výstupy z učení
The aim of the subject is to introduce students with basic principles and unit operations in chemical and food industries.
Posluchač je po absolvování předmětu schopen studovat anglickou chemicko-inženýrskou literaturu, publikovat a ústně prezentovat svá sdělení z tohoto oboru v angličtině.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

50% - písemná zkouška 50% - ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Coulson, J.M., Richardson, J.F. Coulson & Richardson's Chemical Engineering 1.
  • McCabe, W.L., Smith, J.C., Harriott, P. Unit Operations of Chemical Engineering.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr