Tato práce se zabývá stanovením vybraných antioxidantů především vitaminu C v nealkoholických nápojích. Je zaměřena především na využití moderních mikroextrakčních technik, zejména na mikroextrakci se sorbentem v mikrostříkačce (MEPS) a její optimalizace s následným stanovením pomocí HPLC s UV detekcí. Jsou zde blíže popsány známé antioxidanty a jejich vlastnosti, charakteristika a technologie čaje a principy mikroextrakčních technik, jakými jsou mikroextrakce tuhou fází (SPME), mikroextrakce na magnetickém míchadle (SBSE) a mikroextrakce se sorbentem v mikrostříkačce (MEPS).
Anotace v angličtině
This thesis deals with the determination of selected antioxidants in alcohol-free beverages. It is focused especially to the application of modern microextraction techniques. Namely, microextraction by packed sorbent (MEPS) and especially optimisation of MEPS followed by high-performance liquid chromatography with UV detector is described. The description of antioxidants and their properties, characterisrics of tea and its technology and the basic principles of used microextraction techniques. The techniques such as solid phase microextraction (SPME), stir bar sorptive microextraction and microextraction by packed sorbent (MEPS) are described in more details.
Klíčová slova
antioxidanty, čaj, mikroextrakce, HPLC-UV
Klíčová slova v angličtině
antioxidants, tea, microextraction, HPLC-UV
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zabývá stanovením vybraných antioxidantů především vitaminu C v nealkoholických nápojích. Je zaměřena především na využití moderních mikroextrakčních technik, zejména na mikroextrakci se sorbentem v mikrostříkačce (MEPS) a její optimalizace s následným stanovením pomocí HPLC s UV detekcí. Jsou zde blíže popsány známé antioxidanty a jejich vlastnosti, charakteristika a technologie čaje a principy mikroextrakčních technik, jakými jsou mikroextrakce tuhou fází (SPME), mikroextrakce na magnetickém míchadle (SBSE) a mikroextrakce se sorbentem v mikrostříkačce (MEPS).
Anotace v angličtině
This thesis deals with the determination of selected antioxidants in alcohol-free beverages. It is focused especially to the application of modern microextraction techniques. Namely, microextraction by packed sorbent (MEPS) and especially optimisation of MEPS followed by high-performance liquid chromatography with UV detector is described. The description of antioxidants and their properties, characterisrics of tea and its technology and the basic principles of used microextraction techniques. The techniques such as solid phase microextraction (SPME), stir bar sorptive microextraction and microextraction by packed sorbent (MEPS) are described in more details.
Klíčová slova
antioxidanty, čaj, mikroextrakce, HPLC-UV
Klíčová slova v angličtině
antioxidants, tea, microextraction, HPLC-UV
Zásady pro vypracování
1) Vypracujte literární rešerši zabývající se možnostmi izolace a stanovení antioxidantů v nealkoholických nápojích. Zaměřte se především na izolaci antioxidantů pomocí moderních mikroextrakčních technik, jakými jsou mikroextrakce tuhou fází (SPME), mikroextrakce na magnetickém míchadle (SBSE) a především mikroextrakce se sorbentem v mikrostříkačce (MEPS). Diskutujte i možnosti využití antioxidantů v potravinářství.
2) V experimentální části proveďte na modelových vzorcích optimalizaci extrakční techniky MEPS pro izolaci vybraných antioxidantů s následným stanovením pomocí HPLC s UV detekcí a proveďte základní validaci metody. Nalezenou metodu aplikujte na vybrané vzorky nealkoholických nápojů a na základě dosažených výsledků porovnejte kvalitu analyzovaných nápojů.
3) Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Zásady pro vypracování
1) Vypracujte literární rešerši zabývající se možnostmi izolace a stanovení antioxidantů v nealkoholických nápojích. Zaměřte se především na izolaci antioxidantů pomocí moderních mikroextrakčních technik, jakými jsou mikroextrakce tuhou fází (SPME), mikroextrakce na magnetickém míchadle (SBSE) a především mikroextrakce se sorbentem v mikrostříkačce (MEPS). Diskutujte i možnosti využití antioxidantů v potravinářství.
2) V experimentální části proveďte na modelových vzorcích optimalizaci extrakční techniky MEPS pro izolaci vybraných antioxidantů s následným stanovením pomocí HPLC s UV detekcí a proveďte základní validaci metody. Nalezenou metodu aplikujte na vybrané vzorky nealkoholických nápojů a na základě dosažených výsledků porovnejte kvalitu analyzovaných nápojů.
3) Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů zkušební komise.