V této bakalářské práci byly studovány možnosti stanovení obsahu bílkovin. Studium bylo zaměřené na obsah veškerých a čistých bílkovin ve světlých sušenkách. Dále byla vypracována rešerše zabývající se bílkovinami. Stanovení bílkovin bylo provedeno Kjeldahlovou metodou a následně alkalimetrickou titrací.
Anotace v angličtině
This bachelorś thesis analyses possible ways of determining protein content. The analysis concentrates on the content of overall and pure proteins in ligthly-coloured biscuits. In addition, the thesisi contains a research focused on proteins. Protein content was determinated by means of the kjeldahl method and, consequently, by alkalimetric volumetric analysis.
V této bakalářské práci byly studovány možnosti stanovení obsahu bílkovin. Studium bylo zaměřené na obsah veškerých a čistých bílkovin ve světlých sušenkách. Dále byla vypracována rešerše zabývající se bílkovinami. Stanovení bílkovin bylo provedeno Kjeldahlovou metodou a následně alkalimetrickou titrací.
Anotace v angličtině
This bachelorś thesis analyses possible ways of determining protein content. The analysis concentrates on the content of overall and pure proteins in ligthly-coloured biscuits. In addition, the thesisi contains a research focused on proteins. Protein content was determinated by means of the kjeldahl method and, consequently, by alkalimetric volumetric analysis.
1. V teoretické části se zaměřte na vliv potravin na lidské zdraví s důrazem na příslušný obsah veškerých i čistých bílkovin a prověřte metody pro jejich stanovení.
2. V experimentální části proveďte stanovení obsahu veškerých, čistých i hrubých bílkovin ve vzorcích světlých sušenek. Pro vlastní stanovení využijte metodu mineralizace vzorků dle Kjeldahla s následným alkalimetrickým stanovením vzniklých amonných solí.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte kvalitu testovaných vzorků vzhledem k nalezenému obsahu jednotlivých druhů bílkovin.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části se zaměřte na vliv potravin na lidské zdraví s důrazem na příslušný obsah veškerých i čistých bílkovin a prověřte metody pro jejich stanovení.
2. V experimentální části proveďte stanovení obsahu veškerých, čistých i hrubých bílkovin ve vzorcích světlých sušenek. Pro vlastní stanovení využijte metodu mineralizace vzorků dle Kjeldahla s následným alkalimetrickým stanovením vzniklých amonných solí.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte kvalitu testovaných vzorků vzhledem k nalezenému obsahu jednotlivých druhů bílkovin.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy komise.