Bakalářská práce s názvem ?Vliv edukace na stravovací zvyklosti v období adolescence? je teoreticko-výzkumná práce. Teoretická část je věnována edukaci, adolescenci a výživě v adolescenci. Dotýká se také dnešního trendu fast food a s tím související problematiky nadváhy. Ve výzkumné části jsou pomocí dotazníku, vyplňovaného žáky základní školy ve věku 13?14 let, zjišťovány stávající stravovací zvyklosti a vliv edukace na jejich způsoby stravování. Ve výsledném zpracování jsou porovnány rozdíly mezi chlapci a dívkami.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis with name: ?An influence of education on eating habits in adolescence? has a theoretical and a research part. The theoretical part deals with education, adolescence and nutrition. The attention is paid to latest trend of fast food and related problem of overweight as well. Information about eating habits and influences on adolescent pupils? diet are in the research part. Data from a questionnaire, which was passed out to 13?14 years old pupils from an elementary school, were used. In the final elaboration there is comparison of differences between boys and girls.
Klíčová slova
Edukace, adolescence, výživa v adolescenci, zdravý životní styl, škola
Klíčová slova v angličtině
Education, adolescence, nutrition in adolescence, healthy life-style, school
Rozsah průvodní práce
74 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce s názvem ?Vliv edukace na stravovací zvyklosti v období adolescence? je teoreticko-výzkumná práce. Teoretická část je věnována edukaci, adolescenci a výživě v adolescenci. Dotýká se také dnešního trendu fast food a s tím související problematiky nadváhy. Ve výzkumné části jsou pomocí dotazníku, vyplňovaného žáky základní školy ve věku 13?14 let, zjišťovány stávající stravovací zvyklosti a vliv edukace na jejich způsoby stravování. Ve výsledném zpracování jsou porovnány rozdíly mezi chlapci a dívkami.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis with name: ?An influence of education on eating habits in adolescence? has a theoretical and a research part. The theoretical part deals with education, adolescence and nutrition. The attention is paid to latest trend of fast food and related problem of overweight as well. Information about eating habits and influences on adolescent pupils? diet are in the research part. Data from a questionnaire, which was passed out to 13?14 years old pupils from an elementary school, were used. In the final elaboration there is comparison of differences between boys and girls.
Klíčová slova
Edukace, adolescence, výživa v adolescenci, zdravý životní styl, škola
Klíčová slova v angličtině
Education, adolescence, nutrition in adolescence, healthy life-style, school
Zásady pro vypracování
1. Sběr informací a vyhledání odborné literatury
2. Stanovení výzkumných záměrů a cílů práce
3. Zpracování teoretické části
4. Stanovení vhodné metodiky a sestavení dotazníku
5. Vypracování edukačního plánu
6. Výběr vhodných respondentů a realizace výzkumu včetně edukace
7. Sběr a zpracování získaných dat
8. Zhodnocení cílů, výzkumných záměrů a celé bakalářské práce
Zásady pro vypracování
1. Sběr informací a vyhledání odborné literatury
2. Stanovení výzkumných záměrů a cílů práce
3. Zpracování teoretické části
4. Stanovení vhodné metodiky a sestavení dotazníku
5. Vypracování edukačního plánu
6. Výběr vhodných respondentů a realizace výzkumu včetně edukace
7. Sběr a zpracování získaných dat
8. Zhodnocení cílů, výzkumných záměrů a celé bakalářské práce
Seznam doporučené literatury
1. FOŘT, Petr. Moderní výživa pro děti. 2. vyd. Praha : Metramedia, 2000. s. 229. ISBN 80-238-5498-4.
2. KRCH, František, David. et al. Poruchy příjmu potravy. 2. vyd. Praha : Grada Publishing, 2005. s. 256. ISBN 80-247-0840-X.
3. MACEK, Petr. Adolescence. 2. upr. vyd. Praha : Portál, 2003. s. 144. ISBN 80-7178-747-7.
4. MELGOSA, Julián. Žít naplno: Kniha o dospívání. 1. vyd. Praha : Advent-Orion, 1999. s. 191. ISBN 80-7172-300-2.
5. ŠPIDUROVÁ, Lenka. et al. Multikulturní ošetřovatelství II. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2006. 248 s. ISBN 80-247-1213-X.
Seznam doporučené literatury
1. FOŘT, Petr. Moderní výživa pro děti. 2. vyd. Praha : Metramedia, 2000. s. 229. ISBN 80-238-5498-4.
2. KRCH, František, David. et al. Poruchy příjmu potravy. 2. vyd. Praha : Grada Publishing, 2005. s. 256. ISBN 80-247-0840-X.
3. MACEK, Petr. Adolescence. 2. upr. vyd. Praha : Portál, 2003. s. 144. ISBN 80-7178-747-7.
4. MELGOSA, Julián. Žít naplno: Kniha o dospívání. 1. vyd. Praha : Advent-Orion, 1999. s. 191. ISBN 80-7172-300-2.
5. ŠPIDUROVÁ, Lenka. et al. Multikulturní ošetřovatelství II. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2006. 248 s. ISBN 80-247-1213-X.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně
Hodnocení oponenta: výborně
Doplňující otázky k obhajobě:
1. Znáte jiné než v práci uvedené výzkumné studie zabývaíící se obezitou v dětském věku na území ČR?
2. Byl Vámi uvedený edukační proces poprvé publikován autorkami Špirudová a spol.?
Obhajoba bakalářské práce s prezentací výborná.