Teoretická část diplomové práce upozorňuje na obezitu jako samostatné onemocnění, ale také, jako na jeden ze závažných rizikových faktorů vedoucí k rozvoji dalších onemocnění. Výzkumná část této práce zjišťuje úroveň zdravotního stavu, stravovacích návyků a znalostí populace o tomto onemocnění, a také výskyt sekundárních komplikací obezity.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis draws attention to obesity as a separate disease, but also as one of the serious risk factors leading to the development of other diseases. The research part of this thesis ascertains the level of health state, eating habits and knowledge about the disease within the population, and the incidence of secondary complications of obesity as well.
Klíčová slova
obezita, nadváha, redukční dieta, snížení tělesné hmotnosti, zdravotní rizika, obezitologie, stravovací zvyklosti, bariatrická chirurgie, metabolický syndrom, energetická bilance
Klíčová slova v angličtině
obesity, overweight, reducing diet, body weight reduction, health hazards, obesitology, eating habits, bariatric surgery, metabolic syndrome, energy balance
Rozsah průvodní práce
108 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Teoretická část diplomové práce upozorňuje na obezitu jako samostatné onemocnění, ale také, jako na jeden ze závažných rizikových faktorů vedoucí k rozvoji dalších onemocnění. Výzkumná část této práce zjišťuje úroveň zdravotního stavu, stravovacích návyků a znalostí populace o tomto onemocnění, a také výskyt sekundárních komplikací obezity.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis draws attention to obesity as a separate disease, but also as one of the serious risk factors leading to the development of other diseases. The research part of this thesis ascertains the level of health state, eating habits and knowledge about the disease within the population, and the incidence of secondary complications of obesity as well.
Klíčová slova
obezita, nadváha, redukční dieta, snížení tělesné hmotnosti, zdravotní rizika, obezitologie, stravovací zvyklosti, bariatrická chirurgie, metabolický syndrom, energetická bilance
Klíčová slova v angličtině
obesity, overweight, reducing diet, body weight reduction, health hazards, obesitology, eating habits, bariatric surgery, metabolic syndrome, energy balance
Zásady pro vypracování
1. Sběr dat, výběr a studium odborné literatury.
2. Stanovení podmínek, metod, cílů a výzkumných záměrů.
3. Konzultace tématu a metodiky výzkumu s odborným vedoucím práce.
4. Stanovení vhodné metodiky výkumu a sestavení dotazníku.
5. Výběr respondentů a realizace výzkumu.
6. Analýza a interpretace získaných dat.
7. Kritické zhodnocení a doporučení.
Zásady pro vypracování
1. Sběr dat, výběr a studium odborné literatury.
2. Stanovení podmínek, metod, cílů a výzkumných záměrů.
3. Konzultace tématu a metodiky výzkumu s odborným vedoucím práce.
4. Stanovení vhodné metodiky výkumu a sestavení dotazníku.
5. Výběr respondentů a realizace výzkumu.
6. Analýza a interpretace získaných dat.
7. Kritické zhodnocení a doporučení.
Seznam doporučené literatury
1. HAINER, V. Obezita, minimum pro praxi. 2 vyd. Praha : Triton, 2003. 118 s. ISBN 80-7254-38.
2. KUNEŠOVÁ, M.; HLÚBIK, P.; HAINER, V. Obezita, Doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře. 1. vyd. Praha : Centrum doporučených postupů, Společnost všeobecného lékařství, 2005. 8 s. ISBN 80-903573-8-.
3. MARTINÍK, K. a kol. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu VI. díl, Ovlivnění obezity a nadváhy výživou. 1. vyd. Hradec Králové : Gaudeamus, 2007. 272 s. ISBN 978-80-7041-106-3.
4. KAŇKOVÁ, K. Vybrané kapitoly z patologické fyziologie, Poruchy metabolismu a výživy. Brno - Kraví Hora, Masarykova univerzita v Brně : MU, 1. vyd. 2005. 59 s. ISBN 80-210-3670-2.
5. FRIED, M. Moderní chirurgické metody léčby obezity. 1. vyd. Praha : Grada, 2005. 132 s. ISBN 80-247-0958-9.
Seznam doporučené literatury
1. HAINER, V. Obezita, minimum pro praxi. 2 vyd. Praha : Triton, 2003. 118 s. ISBN 80-7254-38.
2. KUNEŠOVÁ, M.; HLÚBIK, P.; HAINER, V. Obezita, Doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře. 1. vyd. Praha : Centrum doporučených postupů, Společnost všeobecného lékařství, 2005. 8 s. ISBN 80-903573-8-.
3. MARTINÍK, K. a kol. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu VI. díl, Ovlivnění obezity a nadváhy výživou. 1. vyd. Hradec Králové : Gaudeamus, 2007. 272 s. ISBN 978-80-7041-106-3.
4. KAŇKOVÁ, K. Vybrané kapitoly z patologické fyziologie, Poruchy metabolismu a výživy. Brno - Kraví Hora, Masarykova univerzita v Brně : MU, 1. vyd. 2005. 59 s. ISBN 80-210-3670-2.
5. FRIED, M. Moderní chirurgické metody léčby obezity. 1. vyd. Praha : Grada, 2005. 132 s. ISBN 80-247-0958-9.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně
Hodnocení oponenta: velmi dobře
Doplňující otázky k obhajobě:
1. Proč autorka rozdělila škálu hodnot BMI po 1 dílku (19-20, 20-21) do hodnoty BMI 26 a nad tuto hodnotu pak už pouze po 5ti dílcích?
2. Proč autorka nezohlednila v rozdělení hodnot obvodu pasu hraniční kritéria rizikovosti vzniku metabolického syndromu (Ž 88 cm/ M 102 cm)?
Obhajoba diplomové práce s prezentací velmi dobrá.