Diplomová práce shrnuje problematiku vlivu stravovacích zvyklostí na vznik srdečně cévních onemocnění. Zabývá se postoji a názory pacientů po prodělaném infarktu myokardu na způsob stravování. Zároveň na tuto problematiku nahlíží z pohledu zdravých jedinců a tyto názory porovnává mezi sebou.
Praktická část práce informuje o průběhu průzkumného šetření, které bylo realizováno mezi pacienty s infarktem myokardu Pardubické krajské nemocnice a zdravými respondenty. Výsledky šetření ukázaly, že způsob stravování pacientů ani zdravých jedinců není zcela uspokojivý. Ke zkvalitnění stravovacích zvyklostí populace by bylo třeba rozvinout především preventivní informační a motivační program.
Anotace v angličtině
This graduation thesis summarizes the aspect of nutritional effect on the inception of cardiovascular disease. It concerns attitudes and opinions of patients regarding nutritional practice and its effects on myocardial infarction. The diploma thesis also presents the views of the healthy persons and compares of patients and the healthy.
The empirical part informs about a research that had been realized among patients after myocardial infarction in Pardubice?s regional hospital and healthy respondents. The results of the research have shown that the nutritional practice of patients and healthy persons isn´t quite satisfactory. The further development of the nutritional behaviour of population should be implemented in order to increase the information and motivation program for prevention.
Diplomová práce shrnuje problematiku vlivu stravovacích zvyklostí na vznik srdečně cévních onemocnění. Zabývá se postoji a názory pacientů po prodělaném infarktu myokardu na způsob stravování. Zároveň na tuto problematiku nahlíží z pohledu zdravých jedinců a tyto názory porovnává mezi sebou.
Praktická část práce informuje o průběhu průzkumného šetření, které bylo realizováno mezi pacienty s infarktem myokardu Pardubické krajské nemocnice a zdravými respondenty. Výsledky šetření ukázaly, že způsob stravování pacientů ani zdravých jedinců není zcela uspokojivý. Ke zkvalitnění stravovacích zvyklostí populace by bylo třeba rozvinout především preventivní informační a motivační program.
Anotace v angličtině
This graduation thesis summarizes the aspect of nutritional effect on the inception of cardiovascular disease. It concerns attitudes and opinions of patients regarding nutritional practice and its effects on myocardial infarction. The diploma thesis also presents the views of the healthy persons and compares of patients and the healthy.
The empirical part informs about a research that had been realized among patients after myocardial infarction in Pardubice?s regional hospital and healthy respondents. The results of the research have shown that the nutritional practice of patients and healthy persons isn´t quite satisfactory. The further development of the nutritional behaviour of population should be implemented in order to increase the information and motivation program for prevention.
1. Sběr dat, studium odborné literatury.
2. Stanovování metod, cílů a výzkumných otázek s vedoucím práce.
3. Stanovení vhodné metodiky a sestavení dotazníků.
4. Výběr vhodných respondentů a distribuce dotazníků.
5. Analýza a interpretace získaných dat.
6. Kritické zhodnocení výsledků a navržení doporučení pro praxi.
Zásady pro vypracování
1. Sběr dat, studium odborné literatury.
2. Stanovování metod, cílů a výzkumných otázek s vedoucím práce.
3. Stanovení vhodné metodiky a sestavení dotazníků.
4. Výběr vhodných respondentů a distribuce dotazníků.
5. Analýza a interpretace získaných dat.
6. Kritické zhodnocení výsledků a navržení doporučení pro praxi.
Seznam doporučené literatury
1. FOŘT, P. Tak co mám jíst? 1. vyd. Praha : Grada Publishing a.s., 2007. 424 s. ISBN 978-80-247-1459-2.
2. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora. 1. vyd. Praha : Grada Publishing a.s., 2007. 240 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
3. CHEITLIN, M. Klinická kardiologie. 1. české vyd. Jinočany : H&H, 2005. 847 s. ISBN 80-7319-005-2.
4. KOLÁŘ, J. a kol. Kardiologie pro sestry intenzivní péče. 4. doplněné a přepracované vyd. Praha : Galén, 2009. 480 s. ISBN 978-80-7262-604-5.
5. PÁNEK, J. a kol. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda Servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.
6. SVAČINA, Š. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha : Grada Publishing a.s., 2008. 384 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
Seznam doporučené literatury
1. FOŘT, P. Tak co mám jíst? 1. vyd. Praha : Grada Publishing a.s., 2007. 424 s. ISBN 978-80-247-1459-2.
2. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora. 1. vyd. Praha : Grada Publishing a.s., 2007. 240 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
3. CHEITLIN, M. Klinická kardiologie. 1. české vyd. Jinočany : H&H, 2005. 847 s. ISBN 80-7319-005-2.
4. KOLÁŘ, J. a kol. Kardiologie pro sestry intenzivní péče. 4. doplněné a přepracované vyd. Praha : Galén, 2009. 480 s. ISBN 978-80-7262-604-5.
5. PÁNEK, J. a kol. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda Servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.
6. SVAČINA, Š. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha : Grada Publishing a.s., 2008. 384 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně
Hodnocení oponenta: výborně
Doplňující otázky k obhajobě:
1. Jak by měla vypadat osvěta a edukace oblasti zdravého stravování?
2. Je dle Vašeho názoru nutné začít s touto edukací již u školních dětí?
Obhajoba diplomové práce s prezentací výborná.