Tato diplomová práce se zabývá analýzou silic pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Tato technika byla použita pro izolaci silic z bylinných směsí a z nich připravených nálevů. Způsob vzorkování se lišil podle typu matrice. Pro izolaci silic z bylinné směsi byla použita technika headspace mikroextrakce tuhou fází (HS-SPME) a pro izolaci silic z nálevů bylinné směsi technika přímé mikroextrakce tuhou fází (DI-SPME). U deseti komerčně dostupných vzorků byla porovnána přítomnost a obsah silic izolovaných technikou HS- a DI-SPME. V teoretické části jsou popsány principy jednotlivých klasických i moderních extrakčních technik s důrazem na techniky mikroextrakční. Velká část je věnována vysvětlení procesu mikroextrakce tuhou fází a jsou uvedeny faktory, které tuto mikroextrakci ovlivňují. Je zde uvedena kapitola o plynové chromatografii a hmotností spektrometrii a výhody jejich spojení. Dále je popsána struktura silic, techniky izolace, jejich vliv na lidské zdraví a aplikace mikroextrakce tuhou fází pro analýzu silic v nealkoholických nápojích. V experimentální části jsou uvedeny pracovní postupy při optimalizaci celé mikroextrakční techniky a její aplikaci na reálné vzorky, popis zařízení a seznam použitých chemikálií. Výsledky a diskuze obsahují postupy optimalizace DI-SPME, aby byly zjištěny vhodné podmínky pro izolaci silic z bylinných nálevů. Optimalizované podmínky byly následně aplikovány pro izolaci silic z bylinných nálevů a získané výsledky byly porovnány s těmi získanými technikou HS-SPME z headspace prostoru bylinných směsí.
Anotace v angličtině
The thesis deals with analysis of essential oils by solid phase microextraction method followed by gas chromatography mass spectroscopy analysis. This technique was used for the isolation of essential oils in herbal mixtures and infusions. Sampling method depends on the matrix type. For the isolation of essential oils from herbal mixtures the headspace solid phase microextraction (HS-SPME) was used while the direct immersion solid phase microextraction (DI-SPME) was used for the isolation of essential oils from herbal infusions. These methods were compared to each other via 10 commercially available herbal samples analysis. The theoretical part describes the basic principles of classical and modern extraction techniques with the emphasis on the microextraction techniques. The main part of this section is dedicated to the solid phase microextraction method as there are some important factors affecting the whole extraction process described. Moreover, the chapter about gas chromatography and mass spectrometry and some benefits of their combination is presented as well. Furthermore, the structure of essential oils, techniques for their isolation, their influence on the human health and the application of solid phase microextraction for the analysis of essential oils in soft drinks are also described. The experimental section provides the description of experiments used for the method optimisation and its application to the real samples analysis. The equipment description and list of used chemicals are presented as well. Results and discussion part contains all procedures for optimization of DI-SPME and the evaluation of optimal conditions for isolation of essential oils from herbal infusions. Optimized conditions were then applied to the isolation of essential oils from herbal infusions. The results were compared with those obtained by HS-SPME technique for herbal mixtures.
Tato diplomová práce se zabývá analýzou silic pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Tato technika byla použita pro izolaci silic z bylinných směsí a z nich připravených nálevů. Způsob vzorkování se lišil podle typu matrice. Pro izolaci silic z bylinné směsi byla použita technika headspace mikroextrakce tuhou fází (HS-SPME) a pro izolaci silic z nálevů bylinné směsi technika přímé mikroextrakce tuhou fází (DI-SPME). U deseti komerčně dostupných vzorků byla porovnána přítomnost a obsah silic izolovaných technikou HS- a DI-SPME. V teoretické části jsou popsány principy jednotlivých klasických i moderních extrakčních technik s důrazem na techniky mikroextrakční. Velká část je věnována vysvětlení procesu mikroextrakce tuhou fází a jsou uvedeny faktory, které tuto mikroextrakci ovlivňují. Je zde uvedena kapitola o plynové chromatografii a hmotností spektrometrii a výhody jejich spojení. Dále je popsána struktura silic, techniky izolace, jejich vliv na lidské zdraví a aplikace mikroextrakce tuhou fází pro analýzu silic v nealkoholických nápojích. V experimentální části jsou uvedeny pracovní postupy při optimalizaci celé mikroextrakční techniky a její aplikaci na reálné vzorky, popis zařízení a seznam použitých chemikálií. Výsledky a diskuze obsahují postupy optimalizace DI-SPME, aby byly zjištěny vhodné podmínky pro izolaci silic z bylinných nálevů. Optimalizované podmínky byly následně aplikovány pro izolaci silic z bylinných nálevů a získané výsledky byly porovnány s těmi získanými technikou HS-SPME z headspace prostoru bylinných směsí.
Anotace v angličtině
The thesis deals with analysis of essential oils by solid phase microextraction method followed by gas chromatography mass spectroscopy analysis. This technique was used for the isolation of essential oils in herbal mixtures and infusions. Sampling method depends on the matrix type. For the isolation of essential oils from herbal mixtures the headspace solid phase microextraction (HS-SPME) was used while the direct immersion solid phase microextraction (DI-SPME) was used for the isolation of essential oils from herbal infusions. These methods were compared to each other via 10 commercially available herbal samples analysis. The theoretical part describes the basic principles of classical and modern extraction techniques with the emphasis on the microextraction techniques. The main part of this section is dedicated to the solid phase microextraction method as there are some important factors affecting the whole extraction process described. Moreover, the chapter about gas chromatography and mass spectrometry and some benefits of their combination is presented as well. Furthermore, the structure of essential oils, techniques for their isolation, their influence on the human health and the application of solid phase microextraction for the analysis of essential oils in soft drinks are also described. The experimental section provides the description of experiments used for the method optimisation and its application to the real samples analysis. The equipment description and list of used chemicals are presented as well. Results and discussion part contains all procedures for optimization of DI-SPME and the evaluation of optimal conditions for isolation of essential oils from herbal infusions. Optimized conditions were then applied to the isolation of essential oils from herbal infusions. The results were compared with those obtained by HS-SPME technique for herbal mixtures.
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se možnostmi aplikace technik mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií (GC) pro analýzu složek (aditivních i kontaminujících) nealkoholických nápojů s důrazem na stanovení složek silic. Popište možnosti využití hmotnostního (MS) detektoru pro GC analýzu nealkoholických nápojů. Dále se zaměřte na vývoj metod mikroextrakce využívajících tuhé sorbenty a jejich význam v oblasti analýzy potravin.
2. V experimentální části prověřte možnost aplikace techniky mikroextrakce tuhou fází (SPME) pro analýzu složek silic ve vybraných nápojích s využitím techniky GC/MS. Proveďte optimalizaci jednotlivých extrakčních parametrů včetně způsobu vzorkování (přímé - DI, headspace - HS) a parametrů pro MS detekci. Pokuste se o kvantitativní vyhodnocení vybraných složek silic a diskutujte použitelnost techniky SPME pro daný účel. Dosažené výsledky porovnejte s hodnotami získanými analýzou původních bylin metodou HS-SPME ve statickém uspořádání.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se možnostmi aplikace technik mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií (GC) pro analýzu složek (aditivních i kontaminujících) nealkoholických nápojů s důrazem na stanovení složek silic. Popište možnosti využití hmotnostního (MS) detektoru pro GC analýzu nealkoholických nápojů. Dále se zaměřte na vývoj metod mikroextrakce využívajících tuhé sorbenty a jejich význam v oblasti analýzy potravin.
2. V experimentální části prověřte možnost aplikace techniky mikroextrakce tuhou fází (SPME) pro analýzu složek silic ve vybraných nápojích s využitím techniky GC/MS. Proveďte optimalizaci jednotlivých extrakčních parametrů včetně způsobu vzorkování (přímé - DI, headspace - HS) a parametrů pro MS detekci. Pokuste se o kvantitativní vyhodnocení vybraných složek silic a diskutujte použitelnost techniky SPME pro daný účel. Dosažené výsledky porovnejte s hodnotami získanými analýzou původních bylin metodou HS-SPME ve statickém uspořádání.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise.