Práce se zabývá koncepcí sorpčních izoterem, metodami měření, jejich matematickým popisem, interpretací a využitím v potravinářské technologii. Dále jsou v práci popsány vybrané byliny a jejich botanické zařazení s využitím v praxi. V experimentální části jsou charakterizované vybrané byliny na základě vlastní chemické analýzy, stanovena závislost obsahu vody na aktivitě vody vybraných bylin při adsorpci a desorpci. Výsledky měření jsou zpracovány pomocí různých matematických modelů metodou nelineární a lineární regrese. Dále byla změřena teplota skelného přechodu a byla sledována její závislost na aktivitě vody. V závěru práce je uvedena interpretace naměřených a vyhodnocených dat.
Anotace v angličtině
The work deals with the concept of sorption isotherms, methods of measurement, their mathematical description, interpretation and use in food technology. Furthermore, the work described selected herbs, their botanical classification and usage in practice. In the experimental part, selected herb samples were characterized by the content of principal ingredients and the equilibrium moister contents and water activities were determined during adsorption and desorption process. The sorption isotherms were constructed using various mathematical equations. In addition, glass transition temperature was determined in relation to water activity. The results are then discussed.
Klíčová slova
sorpční izotermy, teplota skelného přechodu, sorpční hystereze, byliny
Práce se zabývá koncepcí sorpčních izoterem, metodami měření, jejich matematickým popisem, interpretací a využitím v potravinářské technologii. Dále jsou v práci popsány vybrané byliny a jejich botanické zařazení s využitím v praxi. V experimentální části jsou charakterizované vybrané byliny na základě vlastní chemické analýzy, stanovena závislost obsahu vody na aktivitě vody vybraných bylin při adsorpci a desorpci. Výsledky měření jsou zpracovány pomocí různých matematických modelů metodou nelineární a lineární regrese. Dále byla změřena teplota skelného přechodu a byla sledována její závislost na aktivitě vody. V závěru práce je uvedena interpretace naměřených a vyhodnocených dat.
Anotace v angličtině
The work deals with the concept of sorption isotherms, methods of measurement, their mathematical description, interpretation and use in food technology. Furthermore, the work described selected herbs, their botanical classification and usage in practice. In the experimental part, selected herb samples were characterized by the content of principal ingredients and the equilibrium moister contents and water activities were determined during adsorption and desorption process. The sorption isotherms were constructed using various mathematical equations. In addition, glass transition temperature was determined in relation to water activity. The results are then discussed.
Klíčová slova
sorpční izotermy, teplota skelného přechodu, sorpční hystereze, byliny
1. V rešeršní části zpracujte koncept sorpčních izoterem, metody měření, jejich matematický popis, interpretaci a využití v potravinářské technologii.
2. Popište botanické zařazení vybraných bylin a uveďte jejich využití v praxi.
3. Charakterizujte vybrané byliny na základě vlastní chemické analýzy. Experimentálně stanovte závislost obsahu vody na aktivitě vody vybraných bylin při adsorpci a desorpci.
4. Výsledky měření zpracujte s pomocí různých matematických modelů metodou nelineární regrese.
5. Interpretujte naměřená a vyhodnocená data.
Zásady pro vypracování
1. V rešeršní části zpracujte koncept sorpčních izoterem, metody měření, jejich matematický popis, interpretaci a využití v potravinářské technologii.
2. Popište botanické zařazení vybraných bylin a uveďte jejich využití v praxi.
3. Charakterizujte vybrané byliny na základě vlastní chemické analýzy. Experimentálně stanovte závislost obsahu vody na aktivitě vody vybraných bylin při adsorpci a desorpci.
4. Výsledky měření zpracujte s pomocí různých matematických modelů metodou nelineární regrese.
5. Interpretujte naměřená a vyhodnocená data.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise.