Tato bakalářská práce se zabývá výrobou čokolády a látkama které jsou v ní obsažené. V úvodu práce je seznámení s historií a kakaovníkem, který je velmi důležitý pro samotnou výroby čokolády. Dále jsou podrobněji popsány vstupní ingredience při výrobě čokolády a výroba jako taková. Nejdůležitějšími vstupními ingrediencemi jsou kakaové máslo, cukr a kakaová hmota. Své místo v práci zaujímají také látky, u kterých je možný vliv na zdraví člověka. Těmi látkami jsou kofein, theobromin, polyfenoly a flavonoidy. Poslední části této práce jsou věnovány kapitolám jako je kvalita čokolády, druhy čokoládových obalů, přední výrobci čokolády v České republice a také čokoládová muzea po celém světě.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the production of chocolate and substance which are containing there in. In the beginning is acquaint with the history and cacao, which is very important for chocolate process. The following are described input ingredients in the production of chocolate and production as such. The most important input ingredients are cocoa butter, sugar and cocoa mass. Their Place have a substance which may have impact on huan health. Those substances are cofein, theobromin, polyfenoly and flanonids. In last part of chapter are devote quality chocolate, types of packaging, leading manufacturers of chocolate in Czech republic and chocolate museums around the world.
Klíčová slova
kakao, theobromin a čokoláda, kofein, technologie čokolády, výroba čokolády, sacharosa v čokoládě, laktosa, glukosa, theobromin, obsah polyfenolů v čokoládě
Klíčová slova v angličtině
cocoa, theobromine and chocolate, caffeine, chocolate technology, process chocolate, sucrose in chocolate, lactose, glucose, theobromine, content polyphenols in chocolate
Rozsah průvodní práce
54 s. (69 481 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá výrobou čokolády a látkama které jsou v ní obsažené. V úvodu práce je seznámení s historií a kakaovníkem, který je velmi důležitý pro samotnou výroby čokolády. Dále jsou podrobněji popsány vstupní ingredience při výrobě čokolády a výroba jako taková. Nejdůležitějšími vstupními ingrediencemi jsou kakaové máslo, cukr a kakaová hmota. Své místo v práci zaujímají také látky, u kterých je možný vliv na zdraví člověka. Těmi látkami jsou kofein, theobromin, polyfenoly a flavonoidy. Poslední části této práce jsou věnovány kapitolám jako je kvalita čokolády, druhy čokoládových obalů, přední výrobci čokolády v České republice a také čokoládová muzea po celém světě.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the production of chocolate and substance which are containing there in. In the beginning is acquaint with the history and cacao, which is very important for chocolate process. The following are described input ingredients in the production of chocolate and production as such. The most important input ingredients are cocoa butter, sugar and cocoa mass. Their Place have a substance which may have impact on huan health. Those substances are cofein, theobromin, polyfenoly and flanonids. In last part of chapter are devote quality chocolate, types of packaging, leading manufacturers of chocolate in Czech republic and chocolate museums around the world.
Klíčová slova
kakao, theobromin a čokoláda, kofein, technologie čokolády, výroba čokolády, sacharosa v čokoládě, laktosa, glukosa, theobromin, obsah polyfenolů v čokoládě
Klíčová slova v angličtině
cocoa, theobromine and chocolate, caffeine, chocolate technology, process chocolate, sucrose in chocolate, lactose, glucose, theobromine, content polyphenols in chocolate
Zásady pro vypracování
1. Popište detailně vstupní ingredience a technologický postup výroby čokolády.
2. Pokuste se zjistit možné chemické změny látek obsažených v čokoládě během výroby.
3. Diskutujte vliv látek obsažených v čokoládě na lidské zdraví .
Zásady pro vypracování
1. Popište detailně vstupní ingredience a technologický postup výroby čokolády.
2. Pokuste se zjistit možné chemické změny látek obsažených v čokoládě během výroby.
3. Diskutujte vliv látek obsažených v čokoládě na lidské zdraví .