Tato bakalářská práce se zabývá náhradními sladidly používanými v potravinářství. V první části je uvedena charakteristika a členění náhradních sladidel. V této části jsou charakterizována následující sladidla: aspartam, acesulfam K, sukralóza, sacharin, cyklamát, thaumatin a steviosid.
Ve druhé části práce jsou uvedeny a rozebrány metody stanovení náhradních sladidel v potravinách a nápojích. Jedná se především o chromatografické a elektrochemické metody.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the sweeteners used in food industry. The first part is focused on the characterization and division of the sweeteners. In this section are characterized the following sweeteners: aspartame, acesulfame K, sucralose, saccharin, cyclamate, and thaumatin and steviosid.
In the second part of the thesis are presented and discussed methods of the determination of the sweeteners in foods and beverages. First of all are presented chromatographic and electrochemical methods.
Tato bakalářská práce se zabývá náhradními sladidly používanými v potravinářství. V první části je uvedena charakteristika a členění náhradních sladidel. V této části jsou charakterizována následující sladidla: aspartam, acesulfam K, sukralóza, sacharin, cyklamát, thaumatin a steviosid.
Ve druhé části práce jsou uvedeny a rozebrány metody stanovení náhradních sladidel v potravinách a nápojích. Jedná se především o chromatografické a elektrochemické metody.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the sweeteners used in food industry. The first part is focused on the characterization and division of the sweeteners. In this section are characterized the following sweeteners: aspartame, acesulfame K, sucralose, saccharin, cyclamate, and thaumatin and steviosid.
In the second part of the thesis are presented and discussed methods of the determination of the sweeteners in foods and beverages. First of all are presented chromatographic and electrochemical methods.
1. Zpracujte dostupné informace o problematice náhradních sladidel používaných v potravinářství.
2. Zaměřte se na nejpoužívanější sladidla a vypracujte jednotlivé kapitoly zabývající se jejich chemickou charakteristikou, vlastnostmi, využitím apod.
3. Vyhledejte a popište možnosti stanovení náhradních sladidel.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte dostupné informace o problematice náhradních sladidel používaných v potravinářství.
2. Zaměřte se na nejpoužívanější sladidla a vypracujte jednotlivé kapitoly zabývající se jejich chemickou charakteristikou, vlastnostmi, využitím apod.
3. Vyhledejte a popište možnosti stanovení náhradních sladidel.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise.