Tato práce představuje souhrn informací o vitaminu K, jeho objevu, praktickém stanovení a významu v organismu živočichů i člověka. V první části práce je sepsán úvod o vitaminech a zařazení vitaminu K, včetně jeho historie. Druhá část je zaměřena na popis vitaminu K, jeho fyzikálně-chemických vlastností a přirozený výskyt. Popsány jsou i účinky vitaminu K na lidský organismus a stavy, které nastávají při jeho nedostatku. Jsou zde uvedeny také příčiny nedostatku vitaminu K a množství, které by se mělo konzumovat, aby se mu předešlo. Nechybí zde ani tabulka s hodnotami obsahů vitaminu K v potravinách. V další části jsou uvedeny principy analytických metod stanovení vitaminu K zaměřené na analýzu potravin. Mezi nimi je popsaná metoda HPLC, jež je hodnocena jako nejvhodnější pro stanovení vitaminu K společně s procesy, které tomu předchází.
Anotace v angličtině
This thesis presents summary of information about vitamin K, its history and importance in animals and humans organisms. First part of the work provides general information about vitamins focused especially on the vitamin K. Second part describes physical and chemical properties of vitamin K, and its origin in nature. In this part the relations between loose or excess of vitamin K in human organism are also described. The values of vitamin K included in different kind of food are mentioned as well. Last part describes basic analytical methods of vitamin K determination commonly used for the food analysis. This part is focused mainly on HPLC method which is rated as the most suitable method for vitamin K determination.
Klíčová slova
Vitamin K, Fylochinon, analýza potravin
Klíčová slova v angličtině
Vitamin K, Phylloquinone, food analysis
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce představuje souhrn informací o vitaminu K, jeho objevu, praktickém stanovení a významu v organismu živočichů i člověka. V první části práce je sepsán úvod o vitaminech a zařazení vitaminu K, včetně jeho historie. Druhá část je zaměřena na popis vitaminu K, jeho fyzikálně-chemických vlastností a přirozený výskyt. Popsány jsou i účinky vitaminu K na lidský organismus a stavy, které nastávají při jeho nedostatku. Jsou zde uvedeny také příčiny nedostatku vitaminu K a množství, které by se mělo konzumovat, aby se mu předešlo. Nechybí zde ani tabulka s hodnotami obsahů vitaminu K v potravinách. V další části jsou uvedeny principy analytických metod stanovení vitaminu K zaměřené na analýzu potravin. Mezi nimi je popsaná metoda HPLC, jež je hodnocena jako nejvhodnější pro stanovení vitaminu K společně s procesy, které tomu předchází.
Anotace v angličtině
This thesis presents summary of information about vitamin K, its history and importance in animals and humans organisms. First part of the work provides general information about vitamins focused especially on the vitamin K. Second part describes physical and chemical properties of vitamin K, and its origin in nature. In this part the relations between loose or excess of vitamin K in human organism are also described. The values of vitamin K included in different kind of food are mentioned as well. Last part describes basic analytical methods of vitamin K determination commonly used for the food analysis. This part is focused mainly on HPLC method which is rated as the most suitable method for vitamin K determination.
Klíčová slova
Vitamin K, Fylochinon, analýza potravin
Klíčová slova v angličtině
Vitamin K, Phylloquinone, food analysis
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se metodami izolace a analýzy obsahu lipofilního vitaminu K (fylochinonu) v potravinách.
2. Popište základní fyzikálně-chemické vlastnosti vitaminu K a jeho přirozený výskyt. Diskutujte zdravotní aspekty spojené s tímto vitaminem a s konzumací potravin obsahujících vitamin K.
3. Uveďte princip a použitelnost metod chemické i instrumentální analýzy vhodných pro stanovení vitaminu K, a to s důrazem na analýzu vzorků potravin.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se metodami izolace a analýzy obsahu lipofilního vitaminu K (fylochinonu) v potravinách.
2. Popište základní fyzikálně-chemické vlastnosti vitaminu K a jeho přirozený výskyt. Diskutujte zdravotní aspekty spojené s tímto vitaminem a s konzumací potravin obsahujících vitamin K.
3. Uveďte princip a použitelnost metod chemické i instrumentální analýzy vhodných pro stanovení vitaminu K, a to s důrazem na analýzu vzorků potravin.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy členů komise.