Práce je zaměřena na význam rodu Arcobacter v potravinářském průmyslu. Zabývá se jejich rezistencí k antimikrobiálním látkám a vlivem vnějších podmínek na jejich přežívání, jako je vliv pH, teploty, aktivity vody, přítomnosti chemických sloučenin a doprovodné mikroflóry, ve srovnání s příbuznými kampylobaktery. Také se zabývá významem rezistentních mikroorganismů a možnými mechanismy rezistence k antibiotikům.
Anotace v angličtině
Work is focused on the importance of the genus Arcobacter in food industry. It deals with their resistance to antimicrobials and the influence of external conditions on their surviving, such as the influence of pH, temperature, water activity, presence of chemical compounds and accompanying microflora, in comparison with related campylobacters. It also examines the importance of resistant organisms and possible mechanisms of resistance to antibiotics.
Klíčová slova
Arcobacter, antimikrobiální rezistence, mechanismy rezistence, vlivy prostředí
Klíčová slova v angličtině
Arcobacter, antimicrobial resistance, mechanisms of resistance, environmental influences
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Práce je zaměřena na význam rodu Arcobacter v potravinářském průmyslu. Zabývá se jejich rezistencí k antimikrobiálním látkám a vlivem vnějších podmínek na jejich přežívání, jako je vliv pH, teploty, aktivity vody, přítomnosti chemických sloučenin a doprovodné mikroflóry, ve srovnání s příbuznými kampylobaktery. Také se zabývá významem rezistentních mikroorganismů a možnými mechanismy rezistence k antibiotikům.
Anotace v angličtině
Work is focused on the importance of the genus Arcobacter in food industry. It deals with their resistance to antimicrobials and the influence of external conditions on their surviving, such as the influence of pH, temperature, water activity, presence of chemical compounds and accompanying microflora, in comparison with related campylobacters. It also examines the importance of resistant organisms and possible mechanisms of resistance to antibiotics.
Klíčová slova
Arcobacter, antimikrobiální rezistence, mechanismy rezistence, vlivy prostředí
Klíčová slova v angličtině
Arcobacter, antimicrobial resistance, mechanisms of resistance, environmental influences
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši na stanovené téma, zaměřte se na význam rezistentních mikroorganismů obecně a popište možné mechanismy vzniku rezistencí.
2. Vyhledejte publikované výsledky zjištěných rezistencí na antibiotika u rodu Arcobacter a u příbuzného rodu Campylobacter a specifikujte případné rozdíly.
3. Najděte údaje o citlivosti arkobakterů k chemickým látkám, zejména k solím a kyselinám a pokuste se vyvodit, jaké z toho plynou praktické závěry.
4. Z literárních pramenů zjistěte toleranci arkobakterů k vlivům prostředí na jejich přežívání. Zaměřte se zejména na vlivy nízkých teplot, přítomnosti kyslíku a vlivy doprovodné mikroflóry.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši na stanovené téma, zaměřte se na význam rezistentních mikroorganismů obecně a popište možné mechanismy vzniku rezistencí.
2. Vyhledejte publikované výsledky zjištěných rezistencí na antibiotika u rodu Arcobacter a u příbuzného rodu Campylobacter a specifikujte případné rozdíly.
3. Najděte údaje o citlivosti arkobakterů k chemickým látkám, zejména k solím a kyselinám a pokuste se vyvodit, jaké z toho plynou praktické závěry.
4. Z literárních pramenů zjistěte toleranci arkobakterů k vlivům prostředí na jejich přežívání. Zaměřte se zejména na vlivy nízkých teplot, přítomnosti kyslíku a vlivy doprovodné mikroflóry.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise.