Byly shromážděny vzorky mrkve od drobných pěstitelů, certifikované "bio" a ostatní běžně dostupné v obchodech. Vzorky byly připraveny k analýze pomocí mikrovlnného rozkladu. Byla vytvořena metoda pro analýzu těchto vzorků pomocí ICP-OES a o-TOF-ICP-MS.U vzorků byly sledovány prvky pro organismus nepostradatelné i toxické K, Mg, Na, Ca, Mn, Zn, P, S, Fe, Cu, Cr, Ni, Al, B pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným
plazmatem a Ni, Cr, Pb, Cd, As pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem.
Anotace v angličtině
The samples of carrot from small farmers, certificated organic carrot and other commercial products were comllected. Before analysis, samples were decomposed by microwave digestion. Working conditions of the ICP-OES a o-TOF-ICP-MS methods were optimized. Samples were analyzed for chosen nutritional as well as toxic elements as K, Mg, Na, Ca, Mn, Zn, P, S, Fe, Cu, Cr, Ni, Al, B by means the ICP-OES and ICP-MS methods.
Klíčová slova
prvkový analýza, ekologické zemědělství, biopotraviny, kvalita biopotravin, výzkum kvality biopotravin
Klíčová slova v angličtině
element analysis, organic farming, organic food, quality of organic food, organic food quality research
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
-
Anotace
Byly shromážděny vzorky mrkve od drobných pěstitelů, certifikované "bio" a ostatní běžně dostupné v obchodech. Vzorky byly připraveny k analýze pomocí mikrovlnného rozkladu. Byla vytvořena metoda pro analýzu těchto vzorků pomocí ICP-OES a o-TOF-ICP-MS.U vzorků byly sledovány prvky pro organismus nepostradatelné i toxické K, Mg, Na, Ca, Mn, Zn, P, S, Fe, Cu, Cr, Ni, Al, B pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným
plazmatem a Ni, Cr, Pb, Cd, As pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem.
Anotace v angličtině
The samples of carrot from small farmers, certificated organic carrot and other commercial products were comllected. Before analysis, samples were decomposed by microwave digestion. Working conditions of the ICP-OES a o-TOF-ICP-MS methods were optimized. Samples were analyzed for chosen nutritional as well as toxic elements as K, Mg, Na, Ca, Mn, Zn, P, S, Fe, Cu, Cr, Ni, Al, B by means the ICP-OES and ICP-MS methods.
Klíčová slova
prvkový analýza, ekologické zemědělství, biopotraviny, kvalita biopotravin, výzkum kvality biopotravin
Klíčová slova v angličtině
element analysis, organic farming, organic food, quality of organic food, organic food quality research
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši týkající se kvality zemědělských produktů získaných konvenčními a bio-postupy s důrazem na jejich chemické složení. Podejte přehled současného stavu sledování kvality bio-produktů a potravin s ohledem na českou i evropskou legislativu. Na základě literárních údajů posuďte možnosti a omezení dostupných instrumentálních technik (ICP OES, ICP MS, AAS) pro prvkovou analýzu zeleniny z hlediska přípravy vzorku k analýze, dosažitelných detekčních limitů či interferencí.
2. Navrhněte postup prvkové analýzy vybraného druhu zeleniny. Optimalizujte podmínky ICP OES a o-TOF ICP MS analýzy vybraného druhu zeleniny s ohledem na koncentrační rozmezí sledovaných prvků a možné vlivy matrice.
3. S využitím navrženého postupu proveďte sérii analýz vzorků vybraného druhu zeleniny od drobných pěstitelů, v bio- i tradiční kvalitě pokrývající nabídku českého trhu.
4. Kriticky zhodnoťte dosažené výsledky.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši týkající se kvality zemědělských produktů získaných konvenčními a bio-postupy s důrazem na jejich chemické složení. Podejte přehled současného stavu sledování kvality bio-produktů a potravin s ohledem na českou i evropskou legislativu. Na základě literárních údajů posuďte možnosti a omezení dostupných instrumentálních technik (ICP OES, ICP MS, AAS) pro prvkovou analýzu zeleniny z hlediska přípravy vzorku k analýze, dosažitelných detekčních limitů či interferencí.
2. Navrhněte postup prvkové analýzy vybraného druhu zeleniny. Optimalizujte podmínky ICP OES a o-TOF ICP MS analýzy vybraného druhu zeleniny s ohledem na koncentrační rozmezí sledovaných prvků a možné vlivy matrice.
3. S využitím navrženého postupu proveďte sérii analýz vzorků vybraného druhu zeleniny od drobných pěstitelů, v bio- i tradiční kvalitě pokrývající nabídku českého trhu.
4. Kriticky zhodnoťte dosažené výsledky.
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Připomínky opnenta:
* Vliv výchozích faktorů, zejm. kvality půdy (resp. zastoupení kontaminantů) na níž byla mrkev pěstována.
* Nevyvážeaný poměr typu vzorků (A, B, C).
Dotazy komise:
Byly posuzovány organoleptické parametry?
Vysoké koncentrace olova v zahrádkářských produktech - je vysvětlení?