Práce se zabývá antropologií jídla ve městě Sao Paulo v Brazílii. Etnografický popis líčí všední den brazilského úředníka se zaměřením na stravovací návyky během dne. Dotazníkový výzkum je zaměřen na stravování mimo vlastní domácí kuchyň z hlediska četnosti, oblíbenosti a praktičnosti. Hlavním cílem je analyzovat soudobou kuchyni v Sao Paulu a poukázat na šíření kulturních prvků v rámci migrace obyvatelstva.
Anotace v angličtině
The work is dealing with the anthropology of food in Sao Paulo in Brazil. Ethnographic description describes normal day of brazilian officer with focus on food routines during a day. Questionnaire research is focusing on the food outside of the home kitchen. This research will be observing the frequency, popularity and practicality of such food. The main goal of this paper is to analyze contemporary kitchen in Sao Paulo and to point out the habbit of widening cultural aspects in the matter of migration of the population.
Klíčová slova
antropologie jídla, Brazílie, Sao Paulo, Etnografie, difuzionismus
Klíčová slova v angličtině
Anthropology of food, Brazil, Sao Paulo, Ethnography, Difusionism
Rozsah průvodní práce
86s. (120 109 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zabývá antropologií jídla ve městě Sao Paulo v Brazílii. Etnografický popis líčí všední den brazilského úředníka se zaměřením na stravovací návyky během dne. Dotazníkový výzkum je zaměřen na stravování mimo vlastní domácí kuchyň z hlediska četnosti, oblíbenosti a praktičnosti. Hlavním cílem je analyzovat soudobou kuchyni v Sao Paulu a poukázat na šíření kulturních prvků v rámci migrace obyvatelstva.
Anotace v angličtině
The work is dealing with the anthropology of food in Sao Paulo in Brazil. Ethnographic description describes normal day of brazilian officer with focus on food routines during a day. Questionnaire research is focusing on the food outside of the home kitchen. This research will be observing the frequency, popularity and practicality of such food. The main goal of this paper is to analyze contemporary kitchen in Sao Paulo and to point out the habbit of widening cultural aspects in the matter of migration of the population.
Klíčová slova
antropologie jídla, Brazílie, Sao Paulo, Etnografie, difuzionismus
Klíčová slova v angličtině
Anthropology of food, Brazil, Sao Paulo, Ethnography, Difusionism
Zásady pro vypracování
Práce bude zaměřena na vliv migrace obyvatel na jednotlivé kulturní prvky v Sao Paulu, a to zejména na stravování a tradice spojené s jídlem. Dále na změnu skladby obyvatelstva v průběhu dějin Brazílie ve spojení s importem nových plodin, produktů a tradic spojených se stravováním.
Zásady pro vypracování
Práce bude zaměřena na vliv migrace obyvatel na jednotlivé kulturní prvky v Sao Paulu, a to zejména na stravování a tradice spojené s jídlem. Dále na změnu skladby obyvatelstva v průběhu dějin Brazílie ve spojení s importem nových plodin, produktů a tradic spojených se stravováním.
Seznam doporučené literatury
Mintz, W. S., Du Boise, Ch.M.,: Food in Antropology, Annual Reviews, 2002
Goody,J.,: Cooking, Cuisine, and Vlase: A study in Comparative Sociology, 1982
Mack, A.,: Food: nature and culture, 1998
Counihan, C., Kaplan, S.,: Food and gender, 1998
Hartus, M., Ross, E.B.,: Food and evolution: Toward a Theory of Human Food Habits, 1987
Seznam doporučené literatury
Mintz, W. S., Du Boise, Ch.M.,: Food in Antropology, Annual Reviews, 2002
Goody,J.,: Cooking, Cuisine, and Vlase: A study in Comparative Sociology, 1982
Mack, A.,: Food: nature and culture, 1998
Counihan, C., Kaplan, S.,: Food and gender, 1998
Hartus, M., Ross, E.B.,: Food and evolution: Toward a Theory of Human Food Habits, 1987