Diplomová práce se zabývá podnikatelskými aktivitami rodu Auerspergů během
období 2. poloviny 19. století a 1. poloviny 20. století na území východních a středních Čech.
Klíčovou osobou vymezeného časového úseku je kníže František Josef Auersperg, který byl v dané době hlavním hybatelem rozvoje daného regionu, a to nejenom z hlediskahospodářského, ale i z hlediska sociálního a kulturního.Cíl diplomové
práce spočívá v seznámení se s podnikatelskými aktivitami tohoto šlechtického rodu v oblasticukrovarnictví na velkostatcích Nasavrky, Žleby a Hostačov právě za období správy knížeteFrantiška Josefa Auersperga.
Anotace v angličtině
The diploma thesis engages in business activities of the Auersperg family during thesecond half of the 19th century and the first half of the 20th century in Eastern and CentralBohemia. The key person of the defined period is Prince Franz Josef Auersperg, who can beseen as the main leader of the development in the region at that time. The development wasnot only economic, but also social and cultural.The aim of thethesis is to provide a transparent picture of business activities in the sugar estates Nasavrky,Žleby and Hostačov. It also deals with the influence of this noble family, especially PrinceFranz Josef Auersperg.
Klíčová slova
cukrovarnictví, cukrovar, velkostatek, Auersperg, rozvoj
Klíčová slova v angličtině
sugar industry, sugar factory, estate, Auersperg, development
Rozsah průvodní práce
175 s., 16 s. obr. příl.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá podnikatelskými aktivitami rodu Auerspergů během
období 2. poloviny 19. století a 1. poloviny 20. století na území východních a středních Čech.
Klíčovou osobou vymezeného časového úseku je kníže František Josef Auersperg, který byl v dané době hlavním hybatelem rozvoje daného regionu, a to nejenom z hlediskahospodářského, ale i z hlediska sociálního a kulturního.Cíl diplomové
práce spočívá v seznámení se s podnikatelskými aktivitami tohoto šlechtického rodu v oblasticukrovarnictví na velkostatcích Nasavrky, Žleby a Hostačov právě za období správy knížeteFrantiška Josefa Auersperga.
Anotace v angličtině
The diploma thesis engages in business activities of the Auersperg family during thesecond half of the 19th century and the first half of the 20th century in Eastern and CentralBohemia. The key person of the defined period is Prince Franz Josef Auersperg, who can beseen as the main leader of the development in the region at that time. The development wasnot only economic, but also social and cultural.The aim of thethesis is to provide a transparent picture of business activities in the sugar estates Nasavrky,Žleby and Hostačov. It also deals with the influence of this noble family, especially PrinceFranz Josef Auersperg.
Klíčová slova
cukrovarnictví, cukrovar, velkostatek, Auersperg, rozvoj
Klíčová slova v angličtině
sugar industry, sugar factory, estate, Auersperg, development
Zásady pro vypracování
Studentka bude sledovat vznik a rozvoj cukrovarnického podnikání Auerspergů na základě archiválií pro konkrétní lokality. Obecné souvislosti v rámci cukrovarnictví 2. poloviny 19. století a 1. poloviny 20. století budou vypracovány za pomoci existující literatury o dějinách oboru. Práce se bude věnovat vytypovaným cukrovarům i po výměně majitelů a organizační struktury.
Zásady pro vypracování
Studentka bude sledovat vznik a rozvoj cukrovarnického podnikání Auerspergů na základě archiválií pro konkrétní lokality. Obecné souvislosti v rámci cukrovarnictví 2. poloviny 19. století a 1. poloviny 20. století budou vypracovány za pomoci existující literatury o dějinách oboru. Práce se bude věnovat vytypovaným cukrovarům i po výměně majitelů a organizační struktury.
Seznam doporučené literatury
DUDEK, F. Monopolizace cukrovarnictví v českých zemích do roku 1938. Academia, s.228. 21-104-84.
GRULICH, P. a kol. Historie a současnost podnikání na Chrudimsku. Žehušice: Městské knihy s.r.o., 2004, s.216. ISBN 80-86699-17-X.
JAKUBEC, I., JINDRA, J. Dějiny hospodářství českých zemí od počátku industrializace do konce Habsburské monarchie. Praha: Karolinum, 2006,
s.471. ISBN 80-246-1035-3.
Státní oblastní archiv v Zámrsku, Rolnické cukrovary Hostačov a Žleby, a.s. v Hostačově 1924-1946.
Státní oblastní archiv v Zámrsku, Cukrovar Hostačov 1823-1941.
Seznam doporučené literatury
DUDEK, F. Monopolizace cukrovarnictví v českých zemích do roku 1938. Academia, s.228. 21-104-84.
GRULICH, P. a kol. Historie a současnost podnikání na Chrudimsku. Žehušice: Městské knihy s.r.o., 2004, s.216. ISBN 80-86699-17-X.
JAKUBEC, I., JINDRA, J. Dějiny hospodářství českých zemí od počátku industrializace do konce Habsburské monarchie. Praha: Karolinum, 2006,
s.471. ISBN 80-246-1035-3.
Státní oblastní archiv v Zámrsku, Rolnické cukrovary Hostačov a Žleby, a.s. v Hostačově 1924-1946.
Státní oblastní archiv v Zámrsku, Cukrovar Hostačov 1823-1941.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, portréty, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Představení práce.
Posudek vedoucího práce a oponentky.
Diskuse: využití detailu, poměr vyzkoumaného, technická stránka práce.