Tato bakalářská práce se zabývá tématem toxicity umělých sladidel. Je zaměřena na čtyři
nejvíce se vyskytující intenzivní sladidla, a to aspartam, acesulfam-K, sacharin a cyklamát. Úvod
práce pojednává o definování pojmů přídatná látka, umělé sladidlo, shrnuje aktuální stav
legislativy a je zde uvedena studie o příjmu umělých sladidel u studentů. Druhá část práce je
zaměřena již na jednotlivá sladidla. V daných kapitolách se zabývám chemickými a fyzikálními
vlastnostmi sladidel a jejich toxicitou.
Klíčová slova
Anotace v angličtině
This dissertation deals with toxicity of artificial sweeteners. It has been focused on four
most commonly used intensity sweeteners: aspartame, acesulfame-K, saccharin and cyclamate.
The introduction of present dissertation has been aimed at defining the terms like food additives
or artifical sweetener. Moreover, it summarizes current legislation and includes study on
artificial sweeteners intake among students. Another part of the present dissertation has been
focused on particular sweeteners. You will find description of their physical and chemical
properties, including information on their toxicity, in individual chapters.
Tato bakalářská práce se zabývá tématem toxicity umělých sladidel. Je zaměřena na čtyři
nejvíce se vyskytující intenzivní sladidla, a to aspartam, acesulfam-K, sacharin a cyklamát. Úvod
práce pojednává o definování pojmů přídatná látka, umělé sladidlo, shrnuje aktuální stav
legislativy a je zde uvedena studie o příjmu umělých sladidel u studentů. Druhá část práce je
zaměřena již na jednotlivá sladidla. V daných kapitolách se zabývám chemickými a fyzikálními
vlastnostmi sladidel a jejich toxicitou.
Klíčová slova
Anotace v angličtině
This dissertation deals with toxicity of artificial sweeteners. It has been focused on four
most commonly used intensity sweeteners: aspartame, acesulfame-K, saccharin and cyclamate.
The introduction of present dissertation has been aimed at defining the terms like food additives
or artifical sweetener. Moreover, it summarizes current legislation and includes study on
artificial sweeteners intake among students. Another part of the present dissertation has been
focused on particular sweeteners. You will find description of their physical and chemical
properties, including information on their toxicity, in individual chapters.
1. Definujte pojem umělé sladidlo. Shrňte aktuální stav legislativy upravující používání umělých sladidel na území České republiky a v Evropské unii. Podejte přehled umělých sladidel používaných v České republice.
2. Shrňte výsledky testů akutní a chronické toxicity jednotlivých typů umělých sladidel. Popište možné mechanismy jejich toxického účinku. Zaměřte se zejména na výsledky testů přípravku nově uváděných na trh a na přípravky běžně používané v České republice.
3. Shrňte výsledky epidemiologického výzkumu v dané oblasti. Pojednejte o zdravotních rizicích spojených s konzumací umělých sladidel v případě dětí, diabetiků, starších lidí apod.
Zásady pro vypracování
1. Definujte pojem umělé sladidlo. Shrňte aktuální stav legislativy upravující používání umělých sladidel na území České republiky a v Evropské unii. Podejte přehled umělých sladidel používaných v České republice.
2. Shrňte výsledky testů akutní a chronické toxicity jednotlivých typů umělých sladidel. Popište možné mechanismy jejich toxického účinku. Zaměřte se zejména na výsledky testů přípravku nově uváděných na trh a na přípravky běžně používané v České republice.
3. Shrňte výsledky epidemiologického výzkumu v dané oblasti. Pojednejte o zdravotních rizicích spojených s konzumací umělých sladidel v případě dětí, diabetiků, starších lidí apod.
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Posluchačka seznámila komisi s obsahem své bakalářské práce a následně zodpověděla dotazy členů komise.
- formální provedení bakalářské práce, odkazy
- slazení minerálních vod umělými sladidly, důvod
- co je to fenylketonurie