Práce se zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody pro vzorky taninu a pšeničného škrobu při teplotách 5, 15, 25 a 35°C statickou gravimetrickou metodou. Experimentální data byla popsána pomocí různých matematických modelů, jejichž parametry byly získány metodou nelineární nebo lineární regrese. S pomocí Clausius-Clapeyronovy rovnice byla získána závislost čistého izosterického tepla adsorpce na obsahu rovnovážné vlhkosti vzorků.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the determination of relative equilibrium moisture contents of tannin and wheat starch at different water activity levels in various temperatures (5, 15, 25, 35°C). The static gravimetric method was used in this study. Various mathematical equations have been applied to the experimental data and the parameters were obtained by non-linear and linear regression techniques. Net isosteric heat of adsorption was determined using Clausius-Clapeyron equation.
Klíčová slova
aktivita vody, sorpční izotermy, čisté izosterické teplo sorpce, tanin, škrob
Klíčová slova v angličtině
water activity, sorption isotherms, net isosteric heat of sorption, tannin, starch
Rozsah průvodní práce
93 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody pro vzorky taninu a pšeničného škrobu při teplotách 5, 15, 25 a 35°C statickou gravimetrickou metodou. Experimentální data byla popsána pomocí různých matematických modelů, jejichž parametry byly získány metodou nelineární nebo lineární regrese. S pomocí Clausius-Clapeyronovy rovnice byla získána závislost čistého izosterického tepla adsorpce na obsahu rovnovážné vlhkosti vzorků.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the determination of relative equilibrium moisture contents of tannin and wheat starch at different water activity levels in various temperatures (5, 15, 25, 35°C). The static gravimetric method was used in this study. Various mathematical equations have been applied to the experimental data and the parameters were obtained by non-linear and linear regression techniques. Net isosteric heat of adsorption was determined using Clausius-Clapeyron equation.
Klíčová slova
aktivita vody, sorpční izotermy, čisté izosterické teplo sorpce, tanin, škrob
Klíčová slova v angličtině
water activity, sorption isotherms, net isosteric heat of sorption, tannin, starch
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši na téma sorpční charakteristiky základních složek potravin a vliv teploty na tyto vlastnosti. Popište vybrané matematické modely pro tvorbu sorpčních izoterem. Definujte tannin, jeho vlastnosti a využití.
2. Experimentálně určete rovnovážnou vlhkost taninu při různých hodnotách aktivity vody, popř. určete, zda tanin ovlivňuje sorpční vlastnosti dalších látek (škrob).
3. Výsledky statisticky zpracujte a diskutujte jejich další využití.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši na téma sorpční charakteristiky základních složek potravin a vliv teploty na tyto vlastnosti. Popište vybrané matematické modely pro tvorbu sorpčních izoterem. Definujte tannin, jeho vlastnosti a využití.
2. Experimentálně určete rovnovážnou vlhkost taninu při různých hodnotách aktivity vody, popř. určete, zda tanin ovlivňuje sorpční vlastnosti dalších látek (škrob).
3. Výsledky statisticky zpracujte a diskutujte jejich další využití.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy zkušební komise.