V teoretické části se tato diplomová práce zabývá popisem vlastností, rozdělením a výskytem silic. Také je zde uvedeno využití silic a jejich vliv na lidské zdraví. Další kapitola je věnována metodám kapalinové mikroextrakce. Důraz je kladen na metodu mikroextrakce jednou kapkou, její historii, princip, instrumentaci a aplikaci v potravinářském průmyslu.
V experimentální části byla provedena jednoduchá validace metody mikroextrakce jednou kapkou s přímým vzorkováním (DI-SDME) pro analýzu složek silic v nealkoholických nápojích. Analyzováno bylo 10 vzorků bylinných čajů a 5 vzorků ledových čajů. Dosažené výsledky byly porovnány s hodnotami získanými destilační metodou. Sledované složky silic byly analyzovány na plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem. Také byla provedena optimalizace způsobu přípravy nápoje a senzorické hodnocení vybraných bylinných čajů.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of this thesis the fundamental properties, distribution and occurrence of essential oils are described. This part also presents the use of essential oils and their importance for human health. The next chapter is dedicated to the methods of liquid microextraction. The emphasis is put on the single-drop microextraction method, its history, principles and application in the field of food industry.
In the experimental part a practical application of single-drop microextraction method is documented. This was realised in direct immersion mode (DI-SDME) for analysis of the essential oils components in soft drinks. There were 10 samples of herbal tea and 5 ice teas analysed. The results were compared with the values obtained by a steam distillation method. The target essential oils components were analysed by gas chromatography with flame-ionization detection. Also an optimization of the beverage (tea) preparation and sensoric evaluation of selected herbal teas were performed as well.
Klíčová slova
Mikroextrakce jednou kapkou, silice, nealkoholické nápoje - bylinné čaje
V teoretické části se tato diplomová práce zabývá popisem vlastností, rozdělením a výskytem silic. Také je zde uvedeno využití silic a jejich vliv na lidské zdraví. Další kapitola je věnována metodám kapalinové mikroextrakce. Důraz je kladen na metodu mikroextrakce jednou kapkou, její historii, princip, instrumentaci a aplikaci v potravinářském průmyslu.
V experimentální části byla provedena jednoduchá validace metody mikroextrakce jednou kapkou s přímým vzorkováním (DI-SDME) pro analýzu složek silic v nealkoholických nápojích. Analyzováno bylo 10 vzorků bylinných čajů a 5 vzorků ledových čajů. Dosažené výsledky byly porovnány s hodnotami získanými destilační metodou. Sledované složky silic byly analyzovány na plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem. Také byla provedena optimalizace způsobu přípravy nápoje a senzorické hodnocení vybraných bylinných čajů.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of this thesis the fundamental properties, distribution and occurrence of essential oils are described. This part also presents the use of essential oils and their importance for human health. The next chapter is dedicated to the methods of liquid microextraction. The emphasis is put on the single-drop microextraction method, its history, principles and application in the field of food industry.
In the experimental part a practical application of single-drop microextraction method is documented. This was realised in direct immersion mode (DI-SDME) for analysis of the essential oils components in soft drinks. There were 10 samples of herbal tea and 5 ice teas analysed. The results were compared with the values obtained by a steam distillation method. The target essential oils components were analysed by gas chromatography with flame-ionization detection. Also an optimization of the beverage (tea) preparation and sensoric evaluation of selected herbal teas were performed as well.
Klíčová slova
Mikroextrakce jednou kapkou, silice, nealkoholické nápoje - bylinné čaje
1. Proveďte literární rešerši zabývající se vývojem metod kapalinové mikroextrakce a jejich významem v oblasti analýzy potravin. Popište možnosti kombinace uvedených technik s metodou plynové chromatografie pro stanovení těkavých látek v nápojích. Zaměřte se na stanovení složek silic, jejich vliv na zdraví člověka a význam v potravinářství.
2. V experimentální části proveďte základní validaci metody mikroextrakce jednou kapkou v módu přímého vzorkování (DI-SDME) pro analýzu složek silic ve vybraných nealkoholických nápojích s využitím GC s plamenovým ionizačním detektorem. Validovanou metodu aplikujte na reálné vzorky nápojů. Dosažené výsledky porovnejte s hodnotami získanými destilační metodou. Prověřte i vliv způsobu přípravy nápoje na obsah sledovaných sloučenin.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se vývojem metod kapalinové mikroextrakce a jejich významem v oblasti analýzy potravin. Popište možnosti kombinace uvedených technik s metodou plynové chromatografie pro stanovení těkavých látek v nápojích. Zaměřte se na stanovení složek silic, jejich vliv na zdraví člověka a význam v potravinářství.
2. V experimentální části proveďte základní validaci metody mikroextrakce jednou kapkou v módu přímého vzorkování (DI-SDME) pro analýzu složek silic ve vybraných nealkoholických nápojích s využitím GC s plamenovým ionizačním detektorem. Validovanou metodu aplikujte na reálné vzorky nápojů. Dosažené výsledky porovnejte s hodnotami získanými destilační metodou. Prověřte i vliv způsobu přípravy nápoje na obsah sledovaných sloučenin.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy zkušební komise.