Tato diplomová práce se zabývá analýzou silic v bylinných nápojích
s využitím mikroextrakce tuhou fází (= SPME) metodou přímého vzorkování a
destilací s vodní parou. Získané složky silic byly analyzovány na plynovém
chromatografu s hmotnostním detektorem. K analýze bylo vybráno deset vzorků
bylinných čajů.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the analysis of essential oils in beverages using solid
phase microextraction (= SPME) method in direct sampling mode and steam
distillation. Obtained components of essential oils were analysed by gas
chromatography with mass spectrometry detector. There were ten samples of herbal
teas analysed in this study.
Klíčová slova
SPME, silice, bylinné čaje
Klíčová slova v angličtině
SPME,essential oils, herbal tea
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá analýzou silic v bylinných nápojích
s využitím mikroextrakce tuhou fází (= SPME) metodou přímého vzorkování a
destilací s vodní parou. Získané složky silic byly analyzovány na plynovém
chromatografu s hmotnostním detektorem. K analýze bylo vybráno deset vzorků
bylinných čajů.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the analysis of essential oils in beverages using solid
phase microextraction (= SPME) method in direct sampling mode and steam
distillation. Obtained components of essential oils were analysed by gas
chromatography with mass spectrometry detector. There were ten samples of herbal
teas analysed in this study.
Klíčová slova
SPME, silice, bylinné čaje
Klíčová slova v angličtině
SPME,essential oils, herbal tea
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se možnostmi aplikace technik mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií (GC) pro analýzu potravin se zaměřením na nealkoholické nápoje. Popište možnosti využití spojení GC s hmotnostním (MS) detektorem pro identifikaci a stanovení složek silic. Uveďte i základní metody pro analýzu silic v potravinách.
2. V experimentální části proveďte jednoduchou validaci metody mikroextrakce tuhou fází s využitím přímého vzorkování (DI-SPME) ve spojení s GC-MS pro analýzu složek silic v nealkoholických nápojích. Validovanou metodu aplikujte na vzorky nealkoholických nápojů a porovnejte dosažené výsledky s klasickou destilační metodou. Pokuste se na základě naměřených hodnot a za pomocí dostupných knihoven či literárních zdrojů o identifikaci co nejširšího spektra sloučenin v analyzovaných nápojích.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se možnostmi aplikace technik mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií (GC) pro analýzu potravin se zaměřením na nealkoholické nápoje. Popište možnosti využití spojení GC s hmotnostním (MS) detektorem pro identifikaci a stanovení složek silic. Uveďte i základní metody pro analýzu silic v potravinách.
2. V experimentální části proveďte jednoduchou validaci metody mikroextrakce tuhou fází s využitím přímého vzorkování (DI-SPME) ve spojení s GC-MS pro analýzu složek silic v nealkoholických nápojích. Validovanou metodu aplikujte na vzorky nealkoholických nápojů a porovnejte dosažené výsledky s klasickou destilační metodou. Pokuste se na základě naměřených hodnot a za pomocí dostupných knihoven či literárních zdrojů o identifikaci co nejširšího spektra sloučenin v analyzovaných nápojích.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy zkušební komise.