Práce se zabývá přírodními antioxidanty v čaji a jejich stanovením. Zaměřuje se na přípravu vzorku k analýze Soxhletovou extrakcí a analýzou připravených vzorků technikou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V práci je porovnán obsah antioxidantů v extraktech připravených Soxhletovou extrakcí a ve vodném výluhu čaje.
Anotace v angličtině
The natural antioxidants in the tea and their determination was studied in this thesis. It focused on the preparation of the samples before analysis by Soxhlet´s extraction and analysing prepared samples by liquid chromatohraphy. The quantity of antioxidants included in the liquid leach of tea with extracts of tea prepared by the clasic technique of Soxhlet´s extraction were compared.
Práce se zabývá přírodními antioxidanty v čaji a jejich stanovením. Zaměřuje se na přípravu vzorku k analýze Soxhletovou extrakcí a analýzou připravených vzorků technikou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V práci je porovnán obsah antioxidantů v extraktech připravených Soxhletovou extrakcí a ve vodném výluhu čaje.
Anotace v angličtině
The natural antioxidants in the tea and their determination was studied in this thesis. It focused on the preparation of the samples before analysis by Soxhlet´s extraction and analysing prepared samples by liquid chromatohraphy. The quantity of antioxidants included in the liquid leach of tea with extracts of tea prepared by the clasic technique of Soxhlet´s extraction were compared.
1. V teoretické části se zaměřte typy čajů, přírodní antioxidanty vyskytující se v čajích a na přípravu vzorku před analýzou. Dále se zaměřte na stanovení antioxidantů metodou kapalinové chromatografie.
2. V experimentální části proveďte optimalizaci podmínek separace vybraných látek a optimalizujte extrakci těchto látek z čajových listů. Metodu použijte na stanovení fenolických látek v čajích.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části se zaměřte typy čajů, přírodní antioxidanty vyskytující se v čajích a na přípravu vzorku před analýzou. Dále se zaměřte na stanovení antioxidantů metodou kapalinové chromatografie.
2. V experimentální části proveďte optimalizaci podmínek separace vybraných látek a optimalizujte extrakci těchto látek z čajových listů. Metodu použijte na stanovení fenolických látek v čajích.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla otázky zkušební komise.