Bakalářská práce je zaměřená na jeden z lipofilních vitaminů, a to vitamin E (tokoferol). V této práci jsou shrnuty informace o vitaminu E, jeho objevu, dále pak o vlivu vitaminu na lidský organismus a v neposlední řadě jsou zde uvedeny i informace o praktickém stanovení.
První část práce je zaměřena na teoretické informace. Mezi tyto informace patří úvod do problematiky vitaminu E včetně jeho historie, vlastností (fyzikální a chemické), výskytu v potravinách a přírodě, průmyslové výroby a dále jsou pak v této práci uvažovány i zdravotní aspekty spojené s vitaminem E.
Druhá část práce popisuje metody, které lze využít při stanovení vitaminu E se zaměřením na analýzu potravin. Těmito metodami jsou vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), plynová chromatografie (GC), tenkovrstvá chromatografie (TLC) a spektrofotometrické stanovení. Metody lze použít pro kvalitativní (přítomnost v analytu) i kvantitativní (obsah v analytu) stanovení vitaminu E.
Anotace v angličtině
This Bachelor thesis deals with one of the lipophilic vitamins, vitamin E (tocopherol). This work summarizes the information about vitamin E, its discovery as well as the impact of vitamin E on the human organism and last but not least there is provided with information on the practical determination.
The first part is focused on the theoretical information. This information includes an introduction to the issue of vitamin E including its history, properties (physical and chemical), occurrence in food and nature, industrial production and then in this work are considered health aspects associated to vitamin E.
The second part describes methods which can be used in determining vitamin E aimed at food analysis. These methods include high performance liquid chromatography (HPLC), gas chromatography (GC), thin layer chromatography (TLC) and spectrophotometric determination. The methods can be used for qualitative (presence of analyte) or quantitative (content in the analyte) determination of vitamin E.
Klíčová slova
Vitamin E, tokoferol, analýza potravin
Klíčová slova v angličtině
Vitamin E, tocopherol, food analysis
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřená na jeden z lipofilních vitaminů, a to vitamin E (tokoferol). V této práci jsou shrnuty informace o vitaminu E, jeho objevu, dále pak o vlivu vitaminu na lidský organismus a v neposlední řadě jsou zde uvedeny i informace o praktickém stanovení.
První část práce je zaměřena na teoretické informace. Mezi tyto informace patří úvod do problematiky vitaminu E včetně jeho historie, vlastností (fyzikální a chemické), výskytu v potravinách a přírodě, průmyslové výroby a dále jsou pak v této práci uvažovány i zdravotní aspekty spojené s vitaminem E.
Druhá část práce popisuje metody, které lze využít při stanovení vitaminu E se zaměřením na analýzu potravin. Těmito metodami jsou vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), plynová chromatografie (GC), tenkovrstvá chromatografie (TLC) a spektrofotometrické stanovení. Metody lze použít pro kvalitativní (přítomnost v analytu) i kvantitativní (obsah v analytu) stanovení vitaminu E.
Anotace v angličtině
This Bachelor thesis deals with one of the lipophilic vitamins, vitamin E (tocopherol). This work summarizes the information about vitamin E, its discovery as well as the impact of vitamin E on the human organism and last but not least there is provided with information on the practical determination.
The first part is focused on the theoretical information. This information includes an introduction to the issue of vitamin E including its history, properties (physical and chemical), occurrence in food and nature, industrial production and then in this work are considered health aspects associated to vitamin E.
The second part describes methods which can be used in determining vitamin E aimed at food analysis. These methods include high performance liquid chromatography (HPLC), gas chromatography (GC), thin layer chromatography (TLC) and spectrophotometric determination. The methods can be used for qualitative (presence of analyte) or quantitative (content in the analyte) determination of vitamin E.
Klíčová slova
Vitamin E, tokoferol, analýza potravin
Klíčová slova v angličtině
Vitamin E, tocopherol, food analysis
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se metodami analýzy vitaminu E, a to zejména tokoferolů, v potravinách.
2. Uveďte základní vlastnosti vitaminu E a jeho vitamerů, výskyt v potravinách a vliv na lidský organismus. Diskutujte i zdravotní aspekty spojené s nedostatkem, popř. i s přebytkem tohoto vitaminu.
3. Popište základní metody použitelné pro stanovení jednotlivých tokoferolů (tj. složek vitaminu E), a to jak chemické, tak i instrumentální. Zaměřte se především na aplikaci jednotlivých metod při analýze potravin.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se metodami analýzy vitaminu E, a to zejména tokoferolů, v potravinách.
2. Uveďte základní vlastnosti vitaminu E a jeho vitamerů, výskyt v potravinách a vliv na lidský organismus. Diskutujte i zdravotní aspekty spojené s nedostatkem, popř. i s přebytkem tohoto vitaminu.
3. Popište základní metody použitelné pro stanovení jednotlivých tokoferolů (tj. složek vitaminu E), a to jak chemické, tak i instrumentální. Zaměřte se především na aplikaci jednotlivých metod při analýze potravin.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala svoji bakalářskou práci a seznámila členy komise se svými výsledky. Poté předseda komise přečetl posudek vedoucího bakalářské práce. Následovala diskuze. Stududentka odpověděla na položené dotazy.