Tato bakalářská práce je zaměřena na aditivní látky v potravinářství. Je zde popsána jejich historie, vlastnosti, dělení, použití, stanovení a příslušná legislativa v České republice, co se týče povolených přídatných látek a jejich uvádění na obalech potravin. Především je tato práce věnována čtyřem hlavním skupinám aditiv, což jsou potravinářská barviva, konzervanty, sladidla a antioxidanty.
Anotace v angličtině
This work is focused on the food additives. It describes their history, characteristics, classification, usage, determining and the relevant legislation in the Czech Republic in terms of permitted additives and their presentation on food packaging. In particular, the work is devoted to four main groups of additives, which are food dyes, preservatives, sweeteners and antioxidants.
Tato bakalářská práce je zaměřena na aditivní látky v potravinářství. Je zde popsána jejich historie, vlastnosti, dělení, použití, stanovení a příslušná legislativa v České republice, co se týče povolených přídatných látek a jejich uvádění na obalech potravin. Především je tato práce věnována čtyřem hlavním skupinám aditiv, což jsou potravinářská barviva, konzervanty, sladidla a antioxidanty.
Anotace v angličtině
This work is focused on the food additives. It describes their history, characteristics, classification, usage, determining and the relevant legislation in the Czech Republic in terms of permitted additives and their presentation on food packaging. In particular, the work is devoted to four main groups of additives, which are food dyes, preservatives, sweeteners and antioxidants.
1. Proveďte literární rešerši zabývající se aditivními látkami (tzv. Éčka) a jejich významem v potravinářství.
2. Uveďte základní přehled povolených aditivních látek v ČR a využitelnost jednotlivých skupin aditiv pro výrobu potravin včetně hlavních důvodů pro jejich používání. Popište specifika využívání aditivních látek v ČR v kontextu s EU.
3. Diskutujte zdravotní aspekty a případná rizika spojená s výskytem aditivních látek a s konzumací potravin tyto látky obsahujících.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se aditivními látkami (tzv. Éčka) a jejich významem v potravinářství.
2. Uveďte základní přehled povolených aditivních látek v ČR a využitelnost jednotlivých skupin aditiv pro výrobu potravin včetně hlavních důvodů pro jejich používání. Popište specifika využívání aditivních látek v ČR v kontextu s EU.
3. Diskutujte zdravotní aspekty a případná rizika spojená s výskytem aditivních látek a s konzumací potravin tyto látky obsahujících.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala svoji bakalářskou práci a seznámila členky komise se svými výsledky. Poté předseda komise přečetl posudek. Následovala diskuze. Studentka odpověděla na všechny položené otázky.