Tato bakalářská práce se zabývá potravinovými alergeny. V první části je uvedena charakteristika potravinové alergie, pojmenování, evidence alergenů a diagnostika potravinových alergenů. Ke zjišťování potravinových alergií jsou prováděny diagnostické testy např. Prick test, provokační test potravin kontrolovaný dvojitě slepým placebem, atopický epikutánní test atd.
Ve druhé části práci je uveden výskyt alergenů ve vybraných druzích potravin jako např. kravské mléko, ryby, vejce, ořechy, obiloviny a mnoho dalších. Třetí část je věnována stanovení potravinových alergenů a to zejména metodám ELISA, hmotnostní spektrometrií nebo elektroforézou.
Anotace v angličtině
The thesis deals with food allergens. Characteristics of food allergy, description, registration and diagnostics of food allergens are mentioned in the first part.
For the recognition of food allergies are performed diagnostic tests such as Prick test, double-blind placebo-controlled food challenge and Atopy Patch Test.
Second part contains the information about the occurrence of allergens in selected foodstuffs: milk, fish, eggs, nuts, cereals and lots of others. In third part are presented method for determination of food allergens, especially ELISA, mass spectrometry or electrophoresis.
Klíčová slova
Alergeny, potraviny, Prick test,ELISA
Klíčová slova v angličtině
Allergens, foodstuffs, Prick test, ELISA
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá potravinovými alergeny. V první části je uvedena charakteristika potravinové alergie, pojmenování, evidence alergenů a diagnostika potravinových alergenů. Ke zjišťování potravinových alergií jsou prováděny diagnostické testy např. Prick test, provokační test potravin kontrolovaný dvojitě slepým placebem, atopický epikutánní test atd.
Ve druhé části práci je uveden výskyt alergenů ve vybraných druzích potravin jako např. kravské mléko, ryby, vejce, ořechy, obiloviny a mnoho dalších. Třetí část je věnována stanovení potravinových alergenů a to zejména metodám ELISA, hmotnostní spektrometrií nebo elektroforézou.
Anotace v angličtině
The thesis deals with food allergens. Characteristics of food allergy, description, registration and diagnostics of food allergens are mentioned in the first part.
For the recognition of food allergies are performed diagnostic tests such as Prick test, double-blind placebo-controlled food challenge and Atopy Patch Test.
Second part contains the information about the occurrence of allergens in selected foodstuffs: milk, fish, eggs, nuts, cereals and lots of others. In third part are presented method for determination of food allergens, especially ELISA, mass spectrometry or electrophoresis.
Klíčová slova
Alergeny, potraviny, Prick test,ELISA
Klíčová slova v angličtině
Allergens, foodstuffs, Prick test, ELISA
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši zabývající se problematikou potravinových alergenů.
1. Zpracujte dostupné informace o potravinových alergenech. Prostudujte, kde se vyskytují a charakterizujte jednotlivé skupiny alergenních látek. Věnujte se také problematice určování alergenů u člověka.
2. Zaměřte se na nejvýznamnější alergeny a jejich analýzu.
3. Vypracujte přehled metod, kterými se alergeny dají stanovit v potravinách.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši zabývající se problematikou potravinových alergenů.
1. Zpracujte dostupné informace o potravinových alergenech. Prostudujte, kde se vyskytují a charakterizujte jednotlivé skupiny alergenních látek. Věnujte se také problematice určování alergenů u člověka.
2. Zaměřte se na nejvýznamnější alergeny a jejich analýzu.
3. Vypracujte přehled metod, kterými se alergeny dají stanovit v potravinách.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala svoji bakalářskou práci a seznámila členy komise se svými výsledky. Poté vedoucí bakalářské práce přečetla posudek. Následovala diskuze. Studentka odpověděla na všechny položené otázky.