Diplomová práce je zaměřena na problematiku týkající se výživy (nutrice). Teoretická část práce se zabývá přehledem informací a poznatků o výživě a jejich protektivních a rizikových faktorech. Definuje základní složky potravy, pojem malnutrice, metody hodnocení stavu výživy a zásady zdravé výživy.
Empirická část diplomové práce vychází z výzkumného šetření, jehož záměrem bylo zmapovat stravovací zvyklosti, pohybovou aktivitu a stav výživy dospívajících chlapců a dívek. Vybraný soubor tvoří 76 respondentů (žáci 8. a 9. tříd). Závěr výzkumného šetření potvrdil vyšší prevalenci nadváhy u chlapců než u dívek.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on issues related to nutrition. The theoretical part of the thesis deals with the overview of informations and knowledges about nutrition and its protective and risk factors. It defines the basic components of food, the concept of malnutrition, nutritional status assessment methods and principles of healthy eating.
The empirical part of the thesis is based on research, whose aim was to explore eating habits, physical activity and nutritional status of adolescent boys and girls. Selected set consists of 76 respondents (students of the 8th and 9th grade). Conclusion of the reseach confirmed a higher prevalence of overweight among boys than girls.
Klíčová slova
Výživa, malnutrice, metody hodnocení, zdravá výživa, stav výživy.
Diplomová práce je zaměřena na problematiku týkající se výživy (nutrice). Teoretická část práce se zabývá přehledem informací a poznatků o výživě a jejich protektivních a rizikových faktorech. Definuje základní složky potravy, pojem malnutrice, metody hodnocení stavu výživy a zásady zdravé výživy.
Empirická část diplomové práce vychází z výzkumného šetření, jehož záměrem bylo zmapovat stravovací zvyklosti, pohybovou aktivitu a stav výživy dospívajících chlapců a dívek. Vybraný soubor tvoří 76 respondentů (žáci 8. a 9. tříd). Závěr výzkumného šetření potvrdil vyšší prevalenci nadváhy u chlapců než u dívek.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on issues related to nutrition. The theoretical part of the thesis deals with the overview of informations and knowledges about nutrition and its protective and risk factors. It defines the basic components of food, the concept of malnutrition, nutritional status assessment methods and principles of healthy eating.
The empirical part of the thesis is based on research, whose aim was to explore eating habits, physical activity and nutritional status of adolescent boys and girls. Selected set consists of 76 respondents (students of the 8th and 9th grade). Conclusion of the reseach confirmed a higher prevalence of overweight among boys than girls.
Klíčová slova
Výživa, malnutrice, metody hodnocení, zdravá výživa, stav výživy.
1. Sběr informací, studium literatury a popis problematiky v oblasti výživy
2. Stanovení podmínek, metod, cílů a hypotéz práce
3. Konzultace tématu a metody výzkumu s vedoucím práce
4. Stanovení vhodné metodiky a realizace výzkumu
5. Analýza a interpretace získaných dat
6. Kritické zhodnocení a doporučení
Zásady pro vypracování
1. Sběr informací, studium literatury a popis problematiky v oblasti výživy
2. Stanovení podmínek, metod, cílů a hypotéz práce
3. Konzultace tématu a metody výzkumu s vedoucím práce
4. Stanovení vhodné metodiky a realizace výzkumu
5. Analýza a interpretace získaných dat
6. Kritické zhodnocení a doporučení
Seznam doporučené literatury
1. GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2007. 248 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
2. HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L. Vitamíny. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2004. 232 s. ISBN 80-247-0373-4.
3. PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda Servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.
4. PAŘÍZKOVÁ, J., LISÁ, L., Obezita v dětství a dospívání. 1. vyd. Praha : Galén a Karolinum, 2007. 229 s. ISBN 978-80-7262-466-9 (Galén), ISBN 978-80-246-1427-4 (Karolinum).
5. SVAČINA, Š., Klinická dietologie. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2008. 384 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
Seznam doporučené literatury
1. GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2007. 248 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
2. HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L. Vitamíny. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2004. 232 s. ISBN 80-247-0373-4.
3. PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda Servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.
4. PAŘÍZKOVÁ, J., LISÁ, L., Obezita v dětství a dospívání. 1. vyd. Praha : Galén a Karolinum, 2007. 229 s. ISBN 978-80-7262-466-9 (Galén), ISBN 978-80-246-1427-4 (Karolinum).
5. SVAČINA, Š., Klinická dietologie. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2008. 384 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně mínus
Hodnocení oponenta: výborně mínus
Doplňující otázky k obhajobě:
1. Velikost šetřeného souboru nebyla dostačující pro zobecnění závěrů, přesto: myslíte si, že Vámi zjištěné výsledky jsou spíše ojedinělé nebo zda nedostatky ve stravovacím režimu jsou u dnešní populace dospívajících běžné?
Obhajoba diplomové práce s prezentací výborná.