Dizertační práce se zabývá izolací a identifikací epitopů s alergenním potenciálem modelového potravinového alergenu ovalbuminu. K tomuto účelu byla použita technika epitopového mapování, tzv. epitopová extrakce, založená na kombinaci proteolýzy alergenu imobilizovaným enzymem s následným vychytáním alergenních epitopů specifickými protilátkami vázanými na pevné fázi. Jako pevná fáze byly použity magnetické mikročástice a imunoafinitní izolace byly realizovány v mikrofluidním uspořádání, což přineslo řadu výhod. Identifikované alergenní epitopy mohou být následně použity k přípravě peptidových vakcín užívaných v rámci specifické alergenové imunoterapie.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is isolation and identification of allergenic epitopes of the model food allergen ovalbumin. The epitope mapping technique "epitope extraction" based on combination of allergen proteolysis using immobilized enzyme with subsequent capturing of allergenic epitopes by specific antibodies bound on the solid phase was utilized for this purpose. Magnetic microparticles were applied as solid phase and immunoaffinity isolations were performed in microfluidic arrangement, which offered many advantages. Identified allergenic epitopes can be consequently used for the preparation of peptide-based vaccines applied within specific allergen immunotherapy.
ovalbumin, food allergy, specific immunotherapy, epitope mapping, magnetic microparticles, protein immobilization, immunomagnetic separation, microfluidic device, bioinformatics
Rozsah průvodní práce
169
Jazyk
CZ
Anotace
Dizertační práce se zabývá izolací a identifikací epitopů s alergenním potenciálem modelového potravinového alergenu ovalbuminu. K tomuto účelu byla použita technika epitopového mapování, tzv. epitopová extrakce, založená na kombinaci proteolýzy alergenu imobilizovaným enzymem s následným vychytáním alergenních epitopů specifickými protilátkami vázanými na pevné fázi. Jako pevná fáze byly použity magnetické mikročástice a imunoafinitní izolace byly realizovány v mikrofluidním uspořádání, což přineslo řadu výhod. Identifikované alergenní epitopy mohou být následně použity k přípravě peptidových vakcín užívaných v rámci specifické alergenové imunoterapie.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is isolation and identification of allergenic epitopes of the model food allergen ovalbumin. The epitope mapping technique "epitope extraction" based on combination of allergen proteolysis using immobilized enzyme with subsequent capturing of allergenic epitopes by specific antibodies bound on the solid phase was utilized for this purpose. Magnetic microparticles were applied as solid phase and immunoaffinity isolations were performed in microfluidic arrangement, which offered many advantages. Identified allergenic epitopes can be consequently used for the preparation of peptide-based vaccines applied within specific allergen immunotherapy.
ovalbumin, food allergy, specific immunotherapy, epitope mapping, magnetic microparticles, protein immobilization, immunomagnetic separation, microfluidic device, bioinformatics
Zásady pro vypracování
-
Zásady pro vypracování
-
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Dizertantka seznámila přítomné s tezemi a výsledky dizertační práce. Dále se k práci vyjádřila vedoucí práce doc. Bílková. Přítomni oponenti doc. Kopecký a doc. Preisler přednesli své oponentské posudky a dizertantka zodpověděla jejich dotazy a připomínky. Konstatováno, že nedošly žádné připomínky z venčí. V neveřejné části bylo konstatováno, že dizertantka splňuje podmínky pro udělení titulu Ph.D.. Následovalo tajné hlasování členů komise.