Tato bakalářská práce je zaměřena na fermentované mléčné výrobky. Popisuje
jejich charakteristiku, požadavky a rozdělení dle použitých kultur. Dále je uvedena
technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků, která je popsána v jednotlivých
krocích. Tato práce rovněž prezentuje možnosti analýzy nejdůležitějších složek těchto
výrobků. Diskutovány jsou i zdravotní aspekty spojené s konzumací výše uvedených
výrobků.
Anotace v angličtině
This Bachelor thesis is focused on ferment dairy products. Its characteristics
and classification based on the microbial culture used are described herein. Furthermore,
the technology of its production is introduced and described in particular steps. This thesis
includes also the analysis of the most important components of these products. Health
aspects on human organism are discussed in this thesis as well.
Fermented milk products
Lactic acid bacteria
Analysis of food
Probiotics
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce je zaměřena na fermentované mléčné výrobky. Popisuje
jejich charakteristiku, požadavky a rozdělení dle použitých kultur. Dále je uvedena
technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků, která je popsána v jednotlivých
krocích. Tato práce rovněž prezentuje možnosti analýzy nejdůležitějších složek těchto
výrobků. Diskutovány jsou i zdravotní aspekty spojené s konzumací výše uvedených
výrobků.
Anotace v angličtině
This Bachelor thesis is focused on ferment dairy products. Its characteristics
and classification based on the microbial culture used are described herein. Furthermore,
the technology of its production is introduced and described in particular steps. This thesis
includes also the analysis of the most important components of these products. Health
aspects on human organism are discussed in this thesis as well.
Fermented milk products
Lactic acid bacteria
Analysis of food
Probiotics
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se fermentovanými mléčnými výrobky a analýzou významných složek těchto výrobků.
2. Vysvětlete pojem fermentované mléčné výrobky a uveďte základní principy jejich výroby včetně specifikace používaných mikroorganismů. Zaměřte se především na moderní trendy v této oblasti. Popište jednotlivé skupiny fermentovaných mléčných výrobků včetně zástupců jednotlivých skupin tohoto typu potravin.
3. Diskutujte zdravotní aspekty související s konzumací fermentovaných mléčných výrobků a uveďte základní metody pro analýzu významných složek těchto potravin.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se fermentovanými mléčnými výrobky a analýzou významných složek těchto výrobků.
2. Vysvětlete pojem fermentované mléčné výrobky a uveďte základní principy jejich výroby včetně specifikace používaných mikroorganismů. Zaměřte se především na moderní trendy v této oblasti. Popište jednotlivé skupiny fermentovaných mléčných výrobků včetně zástupců jednotlivých skupin tohoto typu potravin.
3. Diskutujte zdravotní aspekty související s konzumací fermentovaných mléčných výrobků a uveďte základní metody pro analýzu významných složek těchto potravin.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise.