Tato práce je věnována literární rešerši na téma využití extrakce přehřátou vodou při analýze různých analytů z rozlišných matric. Extrakce přehřátou vodou (PHWE) se stává oblíbenou šetrnou extrakční metodou pro různé třídy sloučenin, které se vyskytují v mnoha druzích matric, jako jsou environmentální, potravinové a botanické vzorky. PHWE se také používá při přípravě vzorků pro získání organických kontaminantů v potravinách za účelem analýzy potravinové bezpečnosti a půdy/sedimentů pro účely environmentálního monitorování. Hlavními parametry, které ovlivňují efektivnost extrakce, jsou hlavně teplota a extrakční doba, rychlost toku a přidání aditiv. Mezi těmito parametry je teplota ten nejdůležitější faktor.
Anotace v angličtině
This work is focused on background research on utilization of pressurized hot water extraction in various analyses of different matrices. Pressurized hot water extraction (PHWE) has become a popular green extraction method for different classes of compounds present in numerous kinds of matrices such as environmental, food and botanical samples. PHWE is also used in sample preparation to extract organic contaminants from foodstuff for food safety analysis and soil/sediments for environmental monitoring purposes. The main parameters, which influence the extraction efficiency, are namely the temperature, extraction time, flow rate and addition of modifiers/additives. The temperature is the most important among these parameters.
Klíčová slova
Extrakce přehřátou vodou (PHWE), extrakce
Klíčová slova v angličtině
Pressurized hot water extraction (PHWE), extraction
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce je věnována literární rešerši na téma využití extrakce přehřátou vodou při analýze různých analytů z rozlišných matric. Extrakce přehřátou vodou (PHWE) se stává oblíbenou šetrnou extrakční metodou pro různé třídy sloučenin, které se vyskytují v mnoha druzích matric, jako jsou environmentální, potravinové a botanické vzorky. PHWE se také používá při přípravě vzorků pro získání organických kontaminantů v potravinách za účelem analýzy potravinové bezpečnosti a půdy/sedimentů pro účely environmentálního monitorování. Hlavními parametry, které ovlivňují efektivnost extrakce, jsou hlavně teplota a extrakční doba, rychlost toku a přidání aditiv. Mezi těmito parametry je teplota ten nejdůležitější faktor.
Anotace v angličtině
This work is focused on background research on utilization of pressurized hot water extraction in various analyses of different matrices. Pressurized hot water extraction (PHWE) has become a popular green extraction method for different classes of compounds present in numerous kinds of matrices such as environmental, food and botanical samples. PHWE is also used in sample preparation to extract organic contaminants from foodstuff for food safety analysis and soil/sediments for environmental monitoring purposes. The main parameters, which influence the extraction efficiency, are namely the temperature, extraction time, flow rate and addition of modifiers/additives. The temperature is the most important among these parameters.
Klíčová slova
Extrakce přehřátou vodou (PHWE), extrakce
Klíčová slova v angličtině
Pressurized hot water extraction (PHWE), extraction
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se extrakcí přehřátou vodou. Najděte její možné využití při analýze různých matric.
2. Závěry kriticky zhodnoťte.
3. Výsledky zpracujte formou bakalářské práce.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se extrakcí přehřátou vodou. Najděte její možné využití při analýze různých matric.
2. Závěry kriticky zhodnoťte.
3. Výsledky zpracujte formou bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
Všechna dostupná chemická literatura.
Seznam doporučené literatury
Všechna dostupná chemická literatura.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prezentoval svoje výsledky a bakalářskou práci a vyjádřil se k připomínkám.
Namalujte a vysvětlete fázový diagram vody.