Tato bakalářská práce je zaměřena na chemické alergeny potravin. V první časti je uvedena charakteristika potravinové alergie, pojmenování a diagnostika alergenů, klinické projevy alergií a způsoby léčby. Je zde popsána příslušná legislativa České republiky, která se týká potravinových alergenů a jejich uvádění na obalech potravin.
V druhé části je uveden přehled nejběžnějších alergenních potravin živočišného
a rostlinného původu. Jedná se například o kravské mléko, vejce, ryby, obiloviny, sóju nebo jablka.
Třetí část je věnována metodám, které se používají při zjišťování výskytu alergenů v potravinách. Nejčastěji používanými technikami jsou enzymová imunoanalýza a polymerázová řetězcová reakce.
Anotace v angličtině
This Bachelor thesis is focused on chemicals as food allergens. Characteristics of food allergy, nomenclature and diagnosis of allergens, clinical signs of allergy and methods of treatments are mentioned in the first part. This part also describes the relevant legislation of the Czech Republic, which relates on food allergens and putting them on food labels.
The second part provides an overview of the most common allergenic foods of animal and vegetable origin (cow's milk, eggs, fish, cereals, soy or apples).
The third part is devoted to methods that are used for identification of allergens in food. The most commonly used techniques are enzyme-linked immunosorbent assay and polymerase chain reaction.
Tato bakalářská práce je zaměřena na chemické alergeny potravin. V první časti je uvedena charakteristika potravinové alergie, pojmenování a diagnostika alergenů, klinické projevy alergií a způsoby léčby. Je zde popsána příslušná legislativa České republiky, která se týká potravinových alergenů a jejich uvádění na obalech potravin.
V druhé části je uveden přehled nejběžnějších alergenních potravin živočišného
a rostlinného původu. Jedná se například o kravské mléko, vejce, ryby, obiloviny, sóju nebo jablka.
Třetí část je věnována metodám, které se používají při zjišťování výskytu alergenů v potravinách. Nejčastěji používanými technikami jsou enzymová imunoanalýza a polymerázová řetězcová reakce.
Anotace v angličtině
This Bachelor thesis is focused on chemicals as food allergens. Characteristics of food allergy, nomenclature and diagnosis of allergens, clinical signs of allergy and methods of treatments are mentioned in the first part. This part also describes the relevant legislation of the Czech Republic, which relates on food allergens and putting them on food labels.
The second part provides an overview of the most common allergenic foods of animal and vegetable origin (cow's milk, eggs, fish, cereals, soy or apples).
The third part is devoted to methods that are used for identification of allergens in food. The most commonly used techniques are enzyme-linked immunosorbent assay and polymerase chain reaction.
1. Proveďte literární rešerši zabývající se problematikou potravinových alergií se zaměřením na chemické alergeny.
2. Uveďte základní přehled nejběžnějších chemických alergenů a potravin jako potenciálních zdrojů těchto látek. Popište i základní metodiky používané při zjišťování výskytu alergenů v potravinách. Prověřte i možnosti nahrazení alergizujících zdrojů za potraviny hypoalergenní.
3. Diskutujte zdravotní aspekty související s alergiemi, případná rizika spojená s výskytem alergenů a s konzumací potravin tyto látky obsahujících. Popište zásady první pomoci při alergických reakcích.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se problematikou potravinových alergií se zaměřením na chemické alergeny.
2. Uveďte základní přehled nejběžnějších chemických alergenů a potravin jako potenciálních zdrojů těchto látek. Popište i základní metodiky používané při zjišťování výskytu alergenů v potravinách. Prověřte i možnosti nahrazení alergizujících zdrojů za potraviny hypoalergenní.
3. Diskutujte zdravotní aspekty související s alergiemi, případná rizika spojená s výskytem alergenů a s konzumací potravin tyto látky obsahujících. Popište zásady první pomoci při alergických reakcích.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise.