Diplomová práce se zabývá analýzou silic v bylinných čajích a následným porovnáním výsledků získaných dvěma mikroextrakčními technikami, a to mikroextrakcí tuhou fázi (SPME) a mikroextrakcí jednou kapkou (SDME). Separace byla provedena pomocí plynového chromatografu za využití plamenového ionizačního detektoru.
Teoretická část práce je zaměřena především na popis mikroextrakční techniky využívající tuhou fázi. Jsou zde popsány způsoby provedení, dostupné stacionární fáze i faktory, které proces mikroextrakce ovlivňují. Uvedeny jsou také aplikace metody v analýze potravin. Další kapitola se věnuje popisu mikroextrakce jednou kapkou.
V experimentální části byla provedena základní validace metody mikroextrakce tuhou fází a byly analyzovány silice v deseti vzorcích bylinných čajů. Zároveň byla provedena analýza silic metodou mikroextrakce jednou kapkou a výsledky zjištěné oběma metodami byly navzájem srovnány. V této části jsou dále uvedeny postupy stanovení, použité chemikálie a měřící zařízení.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the analysis of essentials oils in herbal teas and with comparison of the results obtained by two microextraction techniques - Solid phase microextraction (SPME) and Single drop microextraction (SDME). The analytical separation was performed using the gas chromatogramy with the flame ionization detector.
The teoretical part is mainly focused on describing of microextraction techniques using a solid phase. This part describes modes of the method, available stationary phases and factors, that influence process of microextraction. There are also mentioned some specific applications of this method in the analysis of food. Another chapter discusses the Single drop microextraction.
In the experimental part was performed the basic validation of the Solid phase microextraction. The essential oils were analyzed by SPME and SDME in ten samples of herbal teas. The results obtained by these methods were compared. The experimental part also contains used chemicals, measuring equipments and procedures of measurements.
Klíčová slova
Mikroextrakce tuhou fází, Mikroextrakce jednou kapkou, Silice, Bylinné čaje
Klíčová slova v angličtině
Solid phase microextraction, Single drop microextraction, Essential oils, Herbal teas
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá analýzou silic v bylinných čajích a následným porovnáním výsledků získaných dvěma mikroextrakčními technikami, a to mikroextrakcí tuhou fázi (SPME) a mikroextrakcí jednou kapkou (SDME). Separace byla provedena pomocí plynového chromatografu za využití plamenového ionizačního detektoru.
Teoretická část práce je zaměřena především na popis mikroextrakční techniky využívající tuhou fázi. Jsou zde popsány způsoby provedení, dostupné stacionární fáze i faktory, které proces mikroextrakce ovlivňují. Uvedeny jsou také aplikace metody v analýze potravin. Další kapitola se věnuje popisu mikroextrakce jednou kapkou.
V experimentální části byla provedena základní validace metody mikroextrakce tuhou fází a byly analyzovány silice v deseti vzorcích bylinných čajů. Zároveň byla provedena analýza silic metodou mikroextrakce jednou kapkou a výsledky zjištěné oběma metodami byly navzájem srovnány. V této části jsou dále uvedeny postupy stanovení, použité chemikálie a měřící zařízení.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the analysis of essentials oils in herbal teas and with comparison of the results obtained by two microextraction techniques - Solid phase microextraction (SPME) and Single drop microextraction (SDME). The analytical separation was performed using the gas chromatogramy with the flame ionization detector.
The teoretical part is mainly focused on describing of microextraction techniques using a solid phase. This part describes modes of the method, available stationary phases and factors, that influence process of microextraction. There are also mentioned some specific applications of this method in the analysis of food. Another chapter discusses the Single drop microextraction.
In the experimental part was performed the basic validation of the Solid phase microextraction. The essential oils were analyzed by SPME and SDME in ten samples of herbal teas. The results obtained by these methods were compared. The experimental part also contains used chemicals, measuring equipments and procedures of measurements.
Klíčová slova
Mikroextrakce tuhou fází, Mikroextrakce jednou kapkou, Silice, Bylinné čaje
Klíčová slova v angličtině
Solid phase microextraction, Single drop microextraction, Essential oils, Herbal teas
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se rozvojem technik mikroextrakce tuhou fází se zaměřením na aktuální trendy v analýze potravin. Popište možnosti kombinace uvedených technik s chromatografickými, a to jak z oblasti plynové, tak i kapalinové chromatografie. Uveďte základní charakteristiky používané při validaci analytických metod a při posuzování, která ze zkoumaných metod je pro daný účel vhodnější.
2. V experimentální části proveďte základní validaci metody mikroextrakce tuhou fází v módu přímého vzorkování (DI-SPME) pro analýzu složek silic ve vybraných nealkoholických nápojích s využitím GC s plamenovým ionizačním detektorem. Validovanou metodu aplikujte na reálné vzorky nápojů. Dosažené výsledky porovnejte s hodnotami získanými již dříve optimalizovanou metodou využívající mikroextrakci jednou kapkou a zhodnoťte použitelnost obou postupů pro analýzu sledovaných složek silic v nápojích.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se rozvojem technik mikroextrakce tuhou fází se zaměřením na aktuální trendy v analýze potravin. Popište možnosti kombinace uvedených technik s chromatografickými, a to jak z oblasti plynové, tak i kapalinové chromatografie. Uveďte základní charakteristiky používané při validaci analytických metod a při posuzování, která ze zkoumaných metod je pro daný účel vhodnější.
2. V experimentální části proveďte základní validaci metody mikroextrakce tuhou fází v módu přímého vzorkování (DI-SPME) pro analýzu složek silic ve vybraných nealkoholických nápojích s využitím GC s plamenovým ionizačním detektorem. Validovanou metodu aplikujte na reálné vzorky nápojů. Dosažené výsledky porovnejte s hodnotami získanými již dříve optimalizovanou metodou využívající mikroextrakci jednou kapkou a zhodnoťte použitelnost obou postupů pro analýzu sledovaných složek silic v nápojích.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise.