Tato diplomová práce se zabývá využitím úplné multidimenzionální kapalinové chromatografie pro analýzu přírodních antioxidantů. Cílem této práce bylo nalézt vhodnou povrchově porézní kolonu pro separaci v druhé dimenzi (v systému s obrácenými fázemi) na základě získaných dat z jednorozměrných separací fenolických kyselin a flavonů.
Na těchto kolonách byl dále studován vliv objemu a složení rozpouštědla ve frakcích převáděných do druhé dimenze. Optimalizované podmínky byly použity na dvoudimenzionální separace standardů fenolických kyselin a flavonů a na vzorek čaje.
Anotace v angličtině
The use of full multi-dimensional chromatography for the analysis of natural antioxidants was main theme of this thesis. The selection of suitable surface-porous column for separation in the second dimension (in reversed-phase system) based on data obtained from one-dimensional separation of phenolic acids and flavones was the aim of this work.
The effects of volume and solvent composition of fractions transferred to second dimension on these columns were also studied. For two-dimensional separation of standards of phenolic acids, flavones and sample tea were the optimized conditions used.
Tato diplomová práce se zabývá využitím úplné multidimenzionální kapalinové chromatografie pro analýzu přírodních antioxidantů. Cílem této práce bylo nalézt vhodnou povrchově porézní kolonu pro separaci v druhé dimenzi (v systému s obrácenými fázemi) na základě získaných dat z jednorozměrných separací fenolických kyselin a flavonů.
Na těchto kolonách byl dále studován vliv objemu a složení rozpouštědla ve frakcích převáděných do druhé dimenze. Optimalizované podmínky byly použity na dvoudimenzionální separace standardů fenolických kyselin a flavonů a na vzorek čaje.
Anotace v angličtině
The use of full multi-dimensional chromatography for the analysis of natural antioxidants was main theme of this thesis. The selection of suitable surface-porous column for separation in the second dimension (in reversed-phase system) based on data obtained from one-dimensional separation of phenolic acids and flavones was the aim of this work.
The effects of volume and solvent composition of fractions transferred to second dimension on these columns were also studied. For two-dimensional separation of standards of phenolic acids, flavones and sample tea were the optimized conditions used.
1. Vyhledejte v literatuře práce, zabývající se aplikacemi kolon plněných povrchově pórovitými částicemi pro rychlé separace nízkomolekulárních látek. Zaměřte se především na využití těchto typů kolon pro rychlé gradientové separace a na jejich aplikace v dvourozměrné kapalinové chromatografii.
2. Změřte retenční data vybraných látek na povrchově pórovitých kolonách s různými typy chemicky vázaných stacionárních fází, především za podmínek gradientové eluce. Vyhodnoťte závislosti retenčních dat vybraných látek na charakteru stacionární fáze a na pracovních podmínkách, především na průběhu gradientu složení mobilní fáze a na rozpouštědle vzorků dávkovaných na kolonu. Ověřte možnosti spojení povrchově pórovitých kolon ve druhé dimenzi dvourozměrné HPLC s různými typy polárních kolon v první dimenzi, s cílem dosáhnout rychlých separací s vysokou účinností a píkovou kapacitou. Navrhněte podmínky pro separaci přírodních látek s antioxidačními vlastnostmi v nápojích a rostlinných extraktech.
3. Vypracované metody aplikujte na analýzu polárních látek v nápojích a potravinách.
4. Získané výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem poznatků.
Zásady pro vypracování
1. Vyhledejte v literatuře práce, zabývající se aplikacemi kolon plněných povrchově pórovitými částicemi pro rychlé separace nízkomolekulárních látek. Zaměřte se především na využití těchto typů kolon pro rychlé gradientové separace a na jejich aplikace v dvourozměrné kapalinové chromatografii.
2. Změřte retenční data vybraných látek na povrchově pórovitých kolonách s různými typy chemicky vázaných stacionárních fází, především za podmínek gradientové eluce. Vyhodnoťte závislosti retenčních dat vybraných látek na charakteru stacionární fáze a na pracovních podmínkách, především na průběhu gradientu složení mobilní fáze a na rozpouštědle vzorků dávkovaných na kolonu. Ověřte možnosti spojení povrchově pórovitých kolon ve druhé dimenzi dvourozměrné HPLC s různými typy polárních kolon v první dimenzi, s cílem dosáhnout rychlých separací s vysokou účinností a píkovou kapacitou. Navrhněte podmínky pro separaci přírodních látek s antioxidačními vlastnostmi v nápojích a rostlinných extraktech.
3. Vypracované metody aplikujte na analýzu polárních látek v nápojích a potravinách.
4. Získané výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem poznatků.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise.