V teoretické části se diplomová práce zabývá vlastnostmi vybraných složek silic,
historií využití silic člověkem, mikroextrakcí kapalinou - její instrumentací a využitím v analýze potravin. Dále se zabývá metodikou pro analýzu složek silic. Jedna z kapitol se věnuje popisu metod kvantifikace.
V experimentální části byla provedena kvantitativní analýza vybraných složek
silic s využitím metody mikroextrakce jednou kapkou s přímým vzorkováním
v kombinaci s metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Bylo
analyzováno 10 vzorků bylinných čajů, u nichž byly srovnávány hodnoty koncentrací složek silic získané různými metodami kvantifikace. Byl sledován vliv použití tří různých vnitřních standardů ke kvantifikaci. Vyhodnocovány byly i výtěžnosti jednotlivých metod vzhledem ke sledovaným sloučeninám.
Anotace v angličtině
The theoretical part of this thesis deals with properties of selected components
of essential oils, the historical utilisation of essential oils by people, liquid microextraction - instrumentation and its application in food analysis. The methodologies for analyzing the components of essential oils were discussed as well. At separated chapter methods for quantification were discussed.
In the experimental part quantitative analysis of selected components of essential oils using a single drop microextraction in direct immersion mode followed by gas chromatography with mass spektrometry was performed. Ten samples of herbal teas were analyzed, values of essentials oils components conetnt obtained by different methods of quantification were compared. The effect of application three different internal standards for quantification was studied. With constructed calibration curves were determined recovery of added standards. Recoveries of all quantification methods were also evaluated.
V teoretické části se diplomová práce zabývá vlastnostmi vybraných složek silic,
historií využití silic člověkem, mikroextrakcí kapalinou - její instrumentací a využitím v analýze potravin. Dále se zabývá metodikou pro analýzu složek silic. Jedna z kapitol se věnuje popisu metod kvantifikace.
V experimentální části byla provedena kvantitativní analýza vybraných složek
silic s využitím metody mikroextrakce jednou kapkou s přímým vzorkováním
v kombinaci s metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Bylo
analyzováno 10 vzorků bylinných čajů, u nichž byly srovnávány hodnoty koncentrací složek silic získané různými metodami kvantifikace. Byl sledován vliv použití tří různých vnitřních standardů ke kvantifikaci. Vyhodnocovány byly i výtěžnosti jednotlivých metod vzhledem ke sledovaným sloučeninám.
Anotace v angličtině
The theoretical part of this thesis deals with properties of selected components
of essential oils, the historical utilisation of essential oils by people, liquid microextraction - instrumentation and its application in food analysis. The methodologies for analyzing the components of essential oils were discussed as well. At separated chapter methods for quantification were discussed.
In the experimental part quantitative analysis of selected components of essential oils using a single drop microextraction in direct immersion mode followed by gas chromatography with mass spektrometry was performed. Ten samples of herbal teas were analyzed, values of essentials oils components conetnt obtained by different methods of quantification were compared. The effect of application three different internal standards for quantification was studied. With constructed calibration curves were determined recovery of added standards. Recoveries of all quantification methods were also evaluated.
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se vývojem metod kapalinové mikroextrakce a jejich významem v oblasti analýzy potravin. Zaměřte se především na metodu mikroextrakce jednou kapkou (SDME), možnosti jejího spojení s chromatografickými metodami a na aktuální aplikace. Popište možnosti využití hmotnostního detektoru pro identifikaci a stanovení složek silic. Uveďte přehled základních metod použitelných pro kvantifikaci sledovaných sloučenin a diskutujte vhodnost jejich praktického využití.
2. V experimentální části proveďte analýzu složek silic v nealkoholických nápojích při využití metody mikroextrakce jednou kapkou v módu přímého vzorkování (DI-SDME). Pro tento účel porovnejte různé metody kvantifikace, jakými jsou metoda externí kalibrace, metoda standardního přídavku a metoda vnitřního standardu. Dosažené výsledky vzájemně porovnejte a diskutujte použitelnost včetně výhod a nevýhod jednotlivých přístupů, a to i na základě analýzy reálných vzorků.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se vývojem metod kapalinové mikroextrakce a jejich významem v oblasti analýzy potravin. Zaměřte se především na metodu mikroextrakce jednou kapkou (SDME), možnosti jejího spojení s chromatografickými metodami a na aktuální aplikace. Popište možnosti využití hmotnostního detektoru pro identifikaci a stanovení složek silic. Uveďte přehled základních metod použitelných pro kvantifikaci sledovaných sloučenin a diskutujte vhodnost jejich praktického využití.
2. V experimentální části proveďte analýzu složek silic v nealkoholických nápojích při využití metody mikroextrakce jednou kapkou v módu přímého vzorkování (DI-SDME). Pro tento účel porovnejte různé metody kvantifikace, jakými jsou metoda externí kalibrace, metoda standardního přídavku a metoda vnitřního standardu. Dosažené výsledky vzájemně porovnejte a diskutujte použitelnost včetně výhod a nevýhod jednotlivých přístupů, a to i na základě analýzy reálných vzorků.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise.